Oy ve Ötesi: Motivasyon kaybı var

Türkiye’de yaklaşık 61 milyon 441 bin seçmen, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için bu pazar sandık başına gidecek. 

Oy ve Ötesi de 2014’ten bu yana Seçim Kanunu’na uygun olarak faaliyetlerine devam ediyor. 31 Mart’ta tam 10. yılına girecek olan platform, 49 ilde 50 bin gönüllü ile organize olmayı hedefliyor. 

DW Türkçe’ye konuşan Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bilgiç, “Biz planladığımız organizasyon ile 53 milyon 525 bin kişinin oylarına sahip çıkmak ve gözlemlemek istiyoruz. Şu an hedeflediğimiz rakama yakın değiliz. Bu hafta hem görsel hem de basılı medyada gönüllü çağrısı yapmaya devam edeceğiz. Hedeflediğimiz rakama ulaşmayı umut ediyoruz” diyor.

Genel seçim ile yerel seçim dinamikleri açısından birbirinden farklılaştığını, yerel seçimlerde partiler ve liderler yerine şahıslar ve adayların ön planda olduğunu anlatan Bilgiç, “Bu noktada insanlar başkan ve meclis üyesi görmek istediği adaylar adına çalışabiliyor. Bir de geçtiğimiz seçime göre aday sayısı da çok fazla. Bu da gönüllü sayımızı etkiliyor” diye devam ediyor.

“Bir motivasyon kaybı var”

Öte yandan geçen seçime göre insanların ilgisinin daha az olduğuna işaret eden Bilgiç, sadece müşahit olma noktasında değil sandığa gidip oy kullanma noktasında da bir motivasyon kaybı olduğu görüşünde.

Yerel yönetimlerin çok kıymetli olduğunu belirten Bilgiç, bu seçimde  toplu taşıma hizmetlerinden, çevre temizliğine, bordür tasarımından sokak hayvanlarına ve yolların durumundan parklara çevreyi ve günlük yaşamı etkileyecek adayların seçileceğini belirterek insanlara kentlerine ve sandıklarına sahip çıkmaları gerektiğini hatırlatıyor.

Oy ve Ötesi gönüllüleri, Türkiye’deki seçim kanununa göre bir siyasi partinin ya da bağımsız adayın müşahiti/sandık gözlemcisi olarak seçimlerde yer alabiliyor. Platform, bu noktada seçime giren siyasi partiler ve bağımsız adaylar ile görüşüp buna göre müşahit organizasyonu yapıyor. Müşahit sandık kurullarının oluşturulması, zarf ve pusulaların mühürlenmesi, oy verme sürecinin gözlenmesi, oy verme süreci bittikten sonraki tasnif ve sayım işlemlerinin tamamını gözlemleyebiliyor. Ayrıca gerek gördüğü hallede de sözlü ve yazılı olarak itiraz hakkı da bulunuyor.

 

/DW/

İlginizi çekebilir