Türkiye’de bir ilk: Bekar Anneler Derneği

Türkiye’de sayıları şu anda 3.5 milyonu bulan bekar annelerin sorunlarını ele almak, farkındalık yaratmak, ekonomik ve entelektüel gelişimlerini desteklemek amacıyla “Bekar Anneler Derneği” kuruldu.

Bekar Anneler Derneği, Türkiye’de sayıları şu anda 3.5 milyonu bulan bekar annelerin sorunlarını ele almak, farkındalık yaratmak, ekonomik ve entelektüel gelişimlerini desteklemek amacıyla 18 Mart’ta kuruldu.

Bekar annelerin sorunlarını tüm boyutlarıyla ele almayı hedefleyen bu dernek, toplum içinde daha güçlü bir konumda olmalarını sağlamak için çeşitli alanlarda hizmetler sunacak. 21 Mart’ta Bahçeşehir Üniversitesi’nde ilk etkinliğini gerçekleştiren dernek, kurucuları arasında bekar annelerin yanı sıra bu alanda savunuculuk yapan kişileri de barındırıyor.

Dernek, bekar annelerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmayı ve onların barınma, eğitim, sağlık, sosyal haklar gibi alanlarda desteklenmesini amaçlıyor. Ayrıca, bekar annelerin psikolojik ve ekonomik olarak güçlenmelerini sağlayarak, daha bilinçli ebeveynler haline gelmelerini ve çocuklarının daha iyi koşullarda büyümelerini sağlamayı hedefliyor.

“Çekirdek aileler azalıyor”

21 Mart’taki etkinlikte konuşan derneğin kurucusu Serap Yelkenci, “Bekar Anneler’in en acil çözülmesi gereken sorunları: Yalnız bırakılmaları, tematik bilgiye erişememe ve ekonomik koşullar. Bekar Anneler Derneği’ni bu problemleri çözmek ve Bekar Anneler’in hayatını kolaylaştırmak için kurduk” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Pınar Melis Yelsalı Parmaksız ise Türkiye ve dünyadaki boşanma oranlarına dikkat çekti:

“Tüm dünyada eğilim çekirdek ailelerin azaldığı yönünde. Dünyada boşanma oranları artıyor. Erkekler boşandıktan daha sonra yeniden evlenme eğiliminde. Türkiye’de boşanma oranları son dönemde iki katına çıktı. Evlilik oranlarında ise azalma görüldü. Türkiye’de de tek ebeveynli hanelerine arttığını görüyoruz. Bunun yüzde 80’ini de bekar anneler oluşturuyor. Bekar annelerin büyük bir kısmı da boşanmış annelerden oluşuyor.”

Bekar Anneler Derneği’nin manifestosu

Toplumsal Denge ve Adalet İçn Çalışıyoruz: Bekar annelerin yaşadığı zorlukları anlamak ve onlara destek olmak için varız. Toplumda adaletin ve dengelemenin sağlanması için mücadele ediyoruz.

Empati ve Dayanışma Temel İlkelerimizdir: Bekar annelerin karşılaştığı zorlukları anlamak ve onlara destek olmak için empati ve dayanışma üzerine inşa edilmiş br topluluk oluşturuyoruz.

Eğitim ve Bilinçlendirme Önceliğimizdir: Bekar annelerin güçlenmesi ve toplum içinde daha etkin br rol oynamaları için eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. Onlara sağlam br gelecek inşa etmeler için gerekli araçları sağlamak amacıyla çabalıyoruz.

Toplumsal Dönüşüm İçn Mücadele Ediyoruz: Bekar annelerin hakları için mücadele ediyor ve toplumsal dönüşümü teşvik ediyoruz. Herkesin eşit haklara sahip olduğu br toplumun inşası için çalışıyoruz.

Çocukların Refahını Önceliğimizdir: Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmelerini desteklemek, geleceğimiz güvence altına almak için öncelikli hedefimizdir. Bekar annelerin çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmalarını sağlamak  için çabalıyoruz.

 

/Kaynak Ses- Bianet/

İlginizi çekebilir