Korucuların öldürdüğü DEM Partili Ahmet Gün cinayetinde dava açılmadan failler tahliye edildi

Şenoba Beldesi’nde korucuların öldürdüğü DEM Partili Ahmet Gün’ün avukatı Özüm Vurgun, işlenen cinayetin politik olduğunu ve faillerin cezalarını almaları için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

 

Benzer haberler

Eski IMF Başkanı Rato için 63 yıl hapis cezası istendi

İsrail ile Türk Dışişleri Bakanları arasında karşılıklı…

Şenoba Beldesi’nde korucuların öldürdüğü DEM Partili Ahmet Gün’ün ailesinin avukatı Özüm Vurgun, 80 gündür dosyaya ulaşamadıklarına belirterek, “Daha dosya açılmadan failler tahliye edildi” dedi.

Gün’ün faillerinden emekli korucu Enver Babat ve Ebubekir Babat’ın 29 Şubat’ta tahliye edildiği ortaya çıktı. Ahmet Gün’ün öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında Sıddık Babat tutuklu bulunuyor.

Gün ailesi avukatı Özüm Vurgun, tahliye kararıyla yargıya güven kalmadığını ifade etti. Vurgun, işlenen cinayetin politik olduğunu, ancak yargının olayı iki aile arasında husumet olarak kabul ettiğini belirterek, faillerin gerekli cezaları almaları için bütün hukuki yolları kullanacaklarını söyledi.

AVUKAT DOSYAYA ULAŞAMIYOR 

Avukat Vurgun, Ahmet Gün’ün öldürülmesiyle ilgili dosyada ilerleme olmadığını ifade ederek, savcılığın suç vasfının değişebileceği bilgisi verdiğini aktardı. Vurgun, şu bilgileri paylaştı: “Bilindiği üzere dosyada hukuka aykırı bir şekilde gizlilik kararı var. Biz bu dosyaya hala erişemiyoruz ve dosya içerisinde yokmuşuz gibi davranılıyor. Dosyaya ulaşmak istediğimizde taleplerimiz ret ediliyor. Dosya inceleme talepleri gönderdiğimizde, belli başlı evraklara bile ulaşamıyoruz. Hakim ve savcıyla görüştüğümüzde, ‘tutuklu kalan şüpheli suçlu’ deniliyor. Fakat, Abdurrahim Gün’ü kim vurdu, kim sopalarla dövdü? Bu soruların cevabı yok. Sanki bu dosyada sadece bir ölen var, yaralı olan hiç kimse yokmuş gibi davranılıyor. Dosya hala soruşturma aşamasındadır. Daha yaralının bacağındaki kurşun yarasından haberi olmayan bir savcı ve hakimlikle beraberiz. Yaralı kurtulan Gün, yedinci ameliyatını oldu. Gün’ün ifadesi savcılığın talimatıyla bir defaya mahsus sadece hastanede alındı. Hastane raporları dahi dosyaya konulmamış ve Adli Tıp Kurumuna (ATK) gönderilmemiş. Savcılık makamına göre; cinayet iki aile arasında bir kavgadan ibaretmiş ve suçluyu buldukları, kararı verdikleri ve diğerlerini de tahliye havasındalar.”

“BU DOSYA SİYASİ BİR CİNAYETTİR”

Dosyanın iki aile arasındaki husumet olarak ele alınamayacağını vurgulayan Vurgun, “Bu dosya siyasi bir cinayettir. Dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) götürdüğümüzde, olayın siyasi bir cinayet olduğu ortaya çıkacak. Ahmet Gün katledildiğinde oğlu yanında olmasaydı, faili meçhule gidecekti. Ancak Ahmet Gün’ün katileri şu an yargı tarafından korunmaya başlandı. Ahmet Gün’ü öldüren bir korucunun silahıdır. 90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerde kullanılan korucuların çoğu bugün emekli olanlardır” diye konuştu.

“BU OLAY KARANLIKTA KALMAYACAK”

Vurgun, faillerin yargılanması ve gerekli cezaları almaları için bütün hukuki yolları kullanacaklarını kaydederek, “Koruculuk sistemi halkı birbirine öldürtmeye başladı. Artık İçişleri Bakanlığının bu sisteme bir yetki sınırı koyması gerekir. Adalet mücadelemiz devam edecek. Bu olay karanlıkta kalmayacak. Şırnak Barosunu bu dosyaya desteğe ve dayanışmaya bekliyoruz. Roboskî Katliamı’nın ikinci hali Ahmet Gün’dür, eğer önlem alınmazsa, durdurulamaz” ifadelerini kullandı.

“DOSYA AÇILMADAN TAHLİYE EDİLDİLER”

Tahliye kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını dile getiren Ahmet Gün’ün yeğeni Cemil Gün, “Bu olay ilk yaşadığında, taziyeye vali, kaymakam ve jandarma komutanları katıldı. Bu nedenle faillerin ceza alacağını düşünmüştük. Tarafsız bir yargı olacağını düşünüyorduk. Daha sonra aile defalarca valilikle görüşme gerçekleştirdi ve valilik bu konuda söz verdi. Maalesef şu an baktığımızda, bu tahliye bizi derinden yaraladı. Bağımsız bir yargılama bekliyorduk, ancak daha bir duruşma dahi olmadan ve dosya açılmadan failler tahliye edildi. Hepsi örgütlü bir şekilde Ahmet Gün’ü öldürdüler, oğlunu da öldürmek istediler ama o yaralı olarak kurtuldu. Biz ailece bu karar sonrasında tekrardan yıkıldık. İki ay içerisinde nasıl bir tahliye kararı verirler? Tahliye edilenlerin hepsi faildir. Failler önce darp etmiş, sonra da silahla taramışlardır” şeklinde konuştu.

“TAHLİYE SONRA GÜVEN ORTAMI KALMADI”

Faillerin tahliyesinden sonra köyde güven ortamının kalmadığını ifade eden Gün, “Ailece güvende değiliz. Cezasızlık politikası nedeniyle, cesaretlenen faillerin başka insanları öldürme ihtimali de var. Hukukun adil bir şekilde işlenmesi ve bu faillerin cezalarını çekmesini istiyoruz. Hukuki mücadele için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu davanın peşini bırakmayacağız. Ahmet arkadaş kendi toprağında katledildi. Bu insanlık dışıdır, büyük bir suçtur. Ahmet arkadaşı katledenler, 30 yıl önce başka yerlerden gelip köyümüzü işgal ettiler ve topraklarımızı bize haram ettiler. Her yeri bize yasakladılar. Bizi bunu kabul etmiyoruz ve herkes bunu bilsin. Ahmet arkadaşın ağabeyi de bu topraklarda katledildi ama failleri meçhul bırakıldı. Cenazesi dahi bulunmadı. Nereye kadar bu zülüm devam edecek. Bu iki aile arasında olan bir husumet değil. Bunlar isteyerek ve örgütlü bir şekilde bu suçu işlediler. Bizim ailenin hiçbir güvenliği yok artık. Hepimiz tehlike altındayız. Eğer bu hukuk dışı eylemler devam ederse, yarın istedikleri kişiyi katledecekler. Çünkü hapis cezası almayacaklarını biliyorlar. Bu kararlar onlara cesaret veriyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Şırnak’in Uludere ilçesine bağlı Şenoba Beldesi’nde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şenoba Belediye Meclis üyesi ve parti yöneticisi Ahmet Gün, beldenin Taloka köyünde 11 Aralık 2023’te korucularında saldırısında yaşamını yitirdi, oğlu Abdurrahim Gün ağır yaralandı. Gün’ün öldürülmesinin ardından Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında emekli korucu Enver Babat (60), Ömer Yarar ile korucu Sıddık Babat ve oğlu Ebubekir Babat hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Emekli korucu Enver Babat, 11 Aralık’ta gözaltına alındı ve “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. Diğer saldırganlar ise olaydan bir ay sonra yakalanarak cezaevine gönderildi. (Şırnak/MA)

İlginizi çekebilir