Ogün Samast Hrant Dink’i öldürdüğü günü anlattı: Yasin, ‘Devlet arkamızda, rahat ol’ dedi

Hrant Dink’in katili Ogün Samast, cinayet gününe ilişkin Yasin Hayal’in kendisine “Korkma devlet arkamızda” dediğini, polislerin “Rahat ol koçum, aslansın, sana kimse bir şey yapamaz” dediğini anlattı

Benzer haberler

 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de silahlı saldırıyla öldüren Ogün Samast “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada ifade verdi. Samast, “Yasin’den korkuyordum. Yasin sıradan vatandaş değildi. McDonalds’ı bombalamıştı , silahlı eylemleri vardı. ‘Sen yapacaksın bu işi, cayarsan bedelini ödersin’ diye tehdit etti. Çok baskısı vardı Yasin’in” dedi.

Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın mütalaanın açıklanması için savcılığa gönderilmesine karar vererek davayı 29 Nisan’a erteledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Hrant Dink cinayeti faili olarak hüküm giydiği davada tahliyesinin ardından hakkında ek iddianame hazırlanarak bu davaya dahil edilen Ogün Samast Trabzon’dan, diğer sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Tuncay Uzundal, dönemin emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Dink Ailesi avukatları ve sanık avukatları da salonda hazır bulundu.

 

SAMAST: YASİN ‘ARKAMIZ SAĞLAM’ SIKINTI YOK DEDİ

Hrant’ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın’ın aktardığına göre, duruşmada Ogün Samast’ın savunmasında “Daha önceki beyanlarıma ekleyecek sözüm yok” dedi. Samast sık sık “cinayetin çok geçmiş kaldığını” savunarak bazı kritik noktaları ‘hatırlamadığını’ öne sürdü.

Cinayete giden süreci anlatan Samast, “Yasin arkamız sağlam, sıkıntı yok dedi. Bu işi yapmazsan bedeli ağır olur dedi bana. Devletten kimseyle tanıştırmadılar beni. Yasin ve Erhan sık sık konuşuyordu. Yasin’in konuşma ve hareketleri her görüşmeden sonra sık sık değişiyordu. Eski ifadelerim doğrudur ama şimdi hatırlamıyorum” dedi.

‘RAHAT OL KİMSE SANA BİR ŞEY YAPAMAZ’

Cinayet günü yaşananları da aktaran Samast, “Olay yerinde beni takip edenler vardı. Fotoğraflarını da gösterdiler bana sonra. Yasin’i aradım. Korkma onlar bizden sen devam et dedi. İsim geçmedi ama devlet arkamızda rahat olun dedi Yasin hep bana. Samsun’da alındığımda korktum. 16 yaşındaydım. Rahat ol sana kimse bir şey yapamaz demişlerdi bana” diye konuştu.

‘AKYÜREK VE YILMAZER’İ TANIMIYORUM’

Ramazan Akyürek’in avukatının sorusu üzerine Samast, “Ramazan bey ve Ali Fuat’ı tanımıyorum. Onlardan talimat almadım. İsimlerini Erhan ve Yasin’den duydum” yanıtını verdi.

‘GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADIĞI İÇİN CİNAYET İŞLENDİ’

Samast’ın ifadesinin ardından Ali Fuat Yılmazer avukatı Hrant Dink cinayetine giden süreci ve hedef haline getirilmesini özetledi:

“Erhan Tuncel ve Ogün Samast’a gelmeden önce, İstanbul ve Trabzon’daki görevliler zaten gerekenleri yapmamışlar. Gerekli önlemler alınmadığı için bu cinayet işlenebildi. O yıllarda ortada bir kumpas değil gerçekten de bir eylem planı vardı. Hrant Dink’in öldürülmesiyle Ergenekon örgütü bizce amacına ulaşmıştır. Maksat gerçeğe ulaşmaksa bu yönlerine bakmak lazım. Bu davada henüz gerçeklere ulaşılmadı.”

MÜTALAA İÇİN SAVCILIĞA GÖNDERİLECEK

Verilen aranın ardından ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın mütalaanın açıklanması için savcılığa gönderilmesine karar vererek davayı 29 Nisan’a erteledi.

Kaynak: Duvar

İlginizi çekebilir