Pentagon Patriot füzelerini Ukrayna’ya ‘acilen’ gönderecek

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, yeni askeri yardım paketinin bir parçası olarak Ukrayna’ya Patriot hava savunma füzeleri ve topçu mühimmatını “acilen” göndereceğini açıkladı.

BBC Word’te yer alan haber göre Savunma Bakanı Lloyd Austin Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin bu amaçla 6 milyar dolar (4.8 milyar sterlin) kullanacağını açıkladı.

Ancak füzeleri fırlatmaya yarayan Patriot sistemleri gönderilmeyecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Patriotların artan Rus hava tehdidine karşı “acilen” gerekli olduğunu ve “şu anda hayat kurtarabileceğini ve kurtarması gerektiğini” söyledi.

BBC’ye konuşan bir kaynak, 6 milyar doların Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan ve 1 milyar dolarlık daha acil yardımı da içeren 60 milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası olduğunu doğruladı.

Austin düzenlediği basın toplantısında ABD’nin bugüne kadarki en büyük güvenlik yardım paketini taahhüt ettiğini ve malzemelerin Ukrayna’ya ulaştırılması için “derhal harekete geçeceklerini” söyledi.

Bunlar arasında sadece Patriot füzeleri değil aynı zamanda hava savunma mühimmatları, drone karşıtı  sistemler ve topçu mühimmatı yer alacak.

“Patriotların bir sihirli değnek olarak anlaşılmaması konusunda herkesi uyarmak isterim “diyen Austin “Ukraynalıların ihtiyacı olan sadece Patriotlar değil, başka tür sistemlere ve önleyicilere de ihtiyaçları var,” dedi. 

Austin daha fazla füze sisteminin yakında Kiev’in kullanımına sunulacağından emin olduğunu da sözlerine ekledi. Ek tedbirlerin sağlanması için Avrupalı ortaklarıyla görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Son yardım fonun bir kısmı da Ukrayna’nın kendi savunma sanayisini kurmasına gidecek ve böylece çaresizce ihtiyaç duyduğu mühimmatın daha fazlasını üretmeye başlayabilecek.

ABD savunma Bakanı Austin Rusya’nın halihazırda topçu mühimmatı ve diğer silahların üretimini arttırdığını, bunun yanı sıra İran ve Kuzey Kore’den de hatırı sayılır mühimmat aldığını söyledi.

“Ukrayna, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri için neyin tehlikede olduğunu’’ anlamamız gerekir diyen Austin “Eğer Putin Ukrayna’da galip gelirse, Avrupa hayatında görmediği bir güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır. Rusya Ukrayna’da durmayacaktır” iddiasında bulundu. 

ABD yardımının Ukrayna güçlerini koruyup korumayacağı sorusuna Austin, taahhüdün “anlık” olmasa da “maddi, gerçek ve önemli” olduğunu söyledi.

“Yardımın oraya ulaşması ve dağıtılması biraz zaman alacak. Ukraynalılar tutunmayı başardılar,  bu yardımlarla çok daha iyisini yapabilirler.”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yardım paketinin bugüne kadar Ukrayna’ya taahhüt edilen en büyük paket olduğunu söyledi

ABD Genelkurmay Başkanı General Charles Brown ise yapılacak yardımın Ukraynalıların cephe hattında mermi stoklama ihtiyacını ortadan kaldıracağını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 26 Nisan 2024 tarihinde Washington’daki Pentagon’da Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşurkenGetty Images

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yardım paketinin bugüne kadar Ukrayna’ya taahhüt edilen en büyük yardım paketi olduğunu söyledi

Ukrayna’nın sahip olacağı Patriotlar hava savunmasında en yetenekli ve pahalı sistemler olarak biliniyor.  Her bir Patriot bataryasının maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar.  Her bir füzenin maliyeti ise yaklaşık 4 milyon dolar.

/BBC Word/

İlginizi çekebilir