Ercan Kurkut: Her duruşmada Kemal’i bir kez daha katlediyorlar

Diyarbakır’da 2017 Newroz kutlamasında polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut’un duruşması 24 Ekim’de görülecek. Kemal’in ağabeyi Ercan, ‘kirli bir oyun oynanıyor ve her duruşmada Kemal bir kez daha katlediliyor’ dedi.

Filiz DENİZ

Diyarbakır’da 2017 yılında düzenlenen Newroz kutlamasında polis kurşunuyla vurularak öldürülen Kemal Kurkut’un yargılandığı davanın 6. duruşması Mayıs ayında Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, dava 24 Ekime ertelenmişti.

Davada mahkemeye, Ulusal Kriminal Büro (UKB)  tarafından hazırlanan ve birbiriyle çelişen iki farklı rapor sunulmuştu.

İlk raporda, “ Kemal Kurkut’un yerden seken bir mermiyle vurulmadığı, sanık polis memuru Yakup Şenocak’ın tabancayı hedef alarak doğrudan ateş ettiği” belirtilmişti.

Buna rağmen davaya bakan mahkeme, eksik görüş beyan edildiği gerekçesiyle UKB’den ek rapor istenmesine karar vermişti.

UKB’nin hazırladığı ikinci raporda ise, Kurkut’un sanık polis Yakup Şenocak tarafından doğrudan değil, yerden seken mermi ile vurulduğu görüşü yer almıştı.

 

Duruşmayı izleyen Kemal Kurkut’un annesi Secan Kurkut, bu haksızlığa isyan etmiş, sanık mahkemede savunma yaptığı sırada sanığa doğru tükürmüş ve içindeki acısını bağırmıştı.

Mahkeme başkanı ise içindeki acıyı haykıran anneyi ‘salonun düzenini bozduğu ve taşkınlık çıkardığı’ gerekçesiyle duruşma salonundan çıkarmıştı…

Zamana yayarak gündemden düşürmeyi amaçlıyorlar

Kemal Kurkut’un abisi Ercan Kurkut, 24 Ekim’de görülecek dava öncesinde Nupel’e konuştu.

Davadan adaletin çıkacağına dair bir umudunun olmadığını ifade eden Kurkut şunları söyledi:

Davayı uzun bir süreye yayıp, her davada olduğu gibi gündemden düşürüp cezasızlıkla sonuçlandırmayı hedefliyorlar. Maalesef bu şartlarda sadece Kemal davasında değil, özellikle Kürtlere karşı yapılan bütün katliamlarda aynı şeyler yaşanıyor. En son Ceylan Önkol davasında da bunu yaşadık ve gördük…” 

Kemal’in öldürüldüğü günden bu yana hukuki anlamda herhangi bir yol alınmadığına dikkat çeken Kurkut şöyle devam etti:

”İlk etapta Diyarbakır Valiliği canlı bomba dedi. Fakat sosyal medyada vurulma anına ilişkin gazeteci Abdurrahman Gök’ün çektiği fotoğraflar çıkınca, aslında bir cinayetin işlendiği gün gibi açığa çıktı.

Yasımız yetmezmiş gibi işkence de ettiler

Acılı ağabey Kurkut ayrıca ‘Kemal’in yasını tutarken işkenceye uğradık” dedi. O günlerde yanaşananlara isyan edercesine şunları ifade etti:

Kemal’in acısını yaşıyorken, bu kez başka bir işkenceyle karşı karşıya kaldık. Katliama adeta Malatya Valiliği de dahil oldu. Morgda cenazenin yıkanması esnasında suyun kesilmesi… Battalgazi Belediyesi’nin tabut talebimizi reddetmesi.., Kemal’i babamızın yanına defnetme isteğimizin belediye tarafından ‘sit alanı’ gerekçesiyle engellenmesi (…) Bize bir de bunları yaşatarak işkence ettiler…”

Mayıs ayında görülen duruşmada yaşananları hatırlatan Kurkut, umudunun olmadığını söyledi ve Adli tıp kurumunun ve Ulusal Kriminal Büro’nun direkt ateş ederek, hedef gözeterek Kema’lin ölümüne sebep olan raporu mahkeme heyetine sunmasına rağmen, mahkemenin katilin adli kontrol şartının kaldırılması talebini kabul etmesi aslında davanın seyrine dair ipuçlarını verdi.” dedi…

Raporların sanki katil zanlısı polisin ifadesine uygun bir şekilde hazırlandığına dikkat çeken  Kurkut son olarak şunları söyledi:

”Fakat mahkeme heyeti zannedersem bununla da tatmin olmayacak. Katilin tamamen suçsuz bulunmasına kadar raporlar isteyecek. Biz hukuki mücadelemizi elbette devam ettireceğiz. Çocuklarımızı katleden devlet bu hesabı er ya da geç verecek. 24 Ekim’de duruşma olacak. Fakat yine de bir şey beklemiyoruz. Çünkü kirli bir tiyatro oynanıyor. Ve bu da canımızı acıtıyor. Her duruşmada Kemali bir daha katlediyorlar…

 

İlginizi çekebilir