Erdoğan: Milletimiz tercihini ikinci turdan yana yaptıysa, başımızın üstünde yeri var

Erdoğan Ankara’daki parti genel merkezi balkonundan seçmenine seslendi. „Henüz sonuçlar kesinleşmemekle birlikte açık ara öndeyiz“ diyen Erdoğan, oyların sayılmaya devam ettiğini hatırlatarak „Şayet, milletimiz tercihini seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var“ ifadelerini kullandı.

Benzer haberler

Erdoğan-Özel görüşmesinde konu başlıkları netleşti

 Irak’ta 27 yıl sonra nüfus sayımı yapılacak

euronews uygulamasında göster

Avrupa’dan son dakika haberler

14 Mayıs 2023 seçimleri | Canlı Anlatım

14 Mayıs seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı
14 Mayıs seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı   –  ©  OZAN KOSE / AFP
 euronews

Canlı anlatım: Türkiye’de 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine ilişkin son gelişmeler

Yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için sandığa gitti. 14 Mayıs seçimlerine dair önemli gelişmeleri bu sayfada bulabilirsiniz.

02:39

Kemal Kılıçdaroğlu: „Hiç kimse bir oldu bittiye heveslenmesin“

Millet İtitfakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifak liderleriyle kamera karşısına geçerek bir açıklamada bulundu. „Hiç kimse bir oldu bittiye heveslenmesin. Seçim balkonda kazanılmaz.“ diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

*Sandığa gidip oy kullanan tüm seçmenlere yürekten teşekkürler. Özellikle gençler ve kadınların yüksek katılımı nedeniyle son derece mutluyuz. Katılım oranının yüzde 90’a yaklaşması ve sürecin demokratik olgunluk içinde sürdürülmesi ayrıca memnuniyet vericidir.

Erdoğan bütün iftira ve hakaretlerine rağmen beklediği sonucu alamamıştır. Hiç kimse bir oldu bittiye heveslenmesin. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler şu anda akmaya devam ediyor. Milletimiz ikinci tur diyorsa başımızın üstüne. Bu seçimi ikinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız. Herkes bunu görecek.

Geçici sonuçlar şunu göstermiştir ki Erdoğan toplumdan beklediği güvenoyunu alamamıştır. Toplumdaki değişim talebi yüzde 50’nin üzerindedir. AK Parti’deki oy kaybını da bu gerçek göstermektedir. Biz önümüzdeki 15 gün boyunca Türkiye için milletimizle beraber hakkı, hukuku ve adaleti getirmek için her türlü mücadeleyi yapacağız.“

02:02

Erdoğan: Milletimiz tercihini ikinci turdan yana yaptıysa, başımızın üstünde yeri var

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan Ankara’daki parti genel merkezi balkonundan seçmenine seslendi. „Henüz sonuçlar kesinleşmemekle birlikte açık ara öndeyiz“ diyen Erdoğan, oyların sayılmaya devam ettiğini hatırlatarak „Şayet, milletimiz tercihini seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var“ ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz 14 Mayıs seçimleriyle bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır

„Seçimde açık ara önde olduğumuzu biliyor ancak sonucun ne sekilde tecelli ettiği önümüze gelmediği için milli iradenin tezahürünü bekliyoruz.“ şeklinde konuşan Erdoğan şunları söyledi:

„Sonucu beklerken sizlerin buradaki sevgisine mukabele etmek için geleneksel balkon konuşmamızı şimdiden yapalım dedik.

Ülkemiz 14 Mayıs seçimleriyle bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır. Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz. Kazanan, seçim tablolarının göstereceği rakamların ötesinde tartışmasız bir şekilde ülkemiz, milletimiz olmuştur. Dünyada benzeri yok, tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık.

Siyasi hayatımız boyunca istisnasız her zaman milli iradenin kararına saygı duyduk. Bu seçimde de saygı duyuyoruz, sonraki seçimlerde de saygı duyacağız. Yüzde 50’nin üzerinde bir oy oranıyla bu turu bitireceğimize inanıyoruz. TBMM üyeliği seçimleri, mevcut tabloyla bile Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu kazanmasıyla neticelenmiştir. Şayet milletimiz tercihini seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var.“

14.05.2023 23:55

Kılıçdaroğlu: Milletin iradesinden korkmayın

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu, partisinin Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada Yüksek Seçim Kurulu’na çağrıda bulunarak, „Ankara’da 300, İstanbul’da 783 sandıkta itiraz var. Algı yönetimi ile uğraşmayı bırakın. Milletin iradesinden korkmayın. YSK’yı da göreve davet ediyorum.“ dedi. „Ülkenin belirsizliğe artık tahammülü yok. Halkın oyalanmasına izin vermeyin. Bu milletin iradesine bloke koymayın. İtirazlarla olacağı engelleyemezsiniz. Bu işin bir oldu bittiye getirilmesine izin vermeyeceğiz. Bırakın oylar gelsin, sonuç bir an önce belli olsun. Milletin iradesinden korkmayın.“ şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, sandık görevlileri ve müşahitlere de seslenerek „Sandıkları ve seçim kurullarını asla terk etmeyin. Her bir oy sayılana kadar biz buradayız. Son oy sisteme girilene kadar görev yerlerinizi terketmeyin“ ifadelerini kullandı.

14.05.2023 23:10

Yavaş: Kılıçdaroğlu önde bitirecek, ikinci tura kalma ihtimali yüksek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ardından yeniden açıklamalarda bulundu.

Yavaş yaptığı açıklamada, „Genel Başkanımız birinci olarak bu turu tamamlayacak. İkinci tura kalma ihtimali de yüksek. ‚Atı alan Üsküdar’ı geçmesin‘ diye konuşuyoruz. Oldu bittiye getirmek istemiyoruz.“ dedi.

Yavaş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarına ithafen,  „Anadolu Ajansı verileriyle ilgili söylenenleri eleştiriyorlar ama haksızlar. Şu ana kadar 7-8 seçimde ilk açıklamalarının tamamı iktidarın önde çıktığı yönünde ve zaman zaman veri akışının kesildiği yönünde. Ben 2014 seçimlerinde de yaşadım saatlerce veri akışı gelmedi. Biz bunları yaşadığımız için daha tedbirliyiz ve ıslak imzalar üzerinden konuşuyoruz.“ şeklinde konuştu.

Yavaş, „Diyarbakır’da bir torba kuyruğu gördük. Ve Ankara’da 11 defa sayılan bölgeler var. Çankaya gibi bölgelerde yoğun itirazlar var. Böyle olunca verileri elde edemiyorsunuz. Bizim beyanlarımız ıslak imzalar üzerinden olursa bir şey ifade ediyor. Anadolu Ajansı’nın sonuçları hangi verilere dayanarak elde ettiği konusunda bir bilgimiz yok.“ dedi.

Verilere ilişkin son güncellemeleri de paylaşan Yavaş, ıslak imzalı sonuçların oranının yüzde 67,7 olduğunu söyledi.

Yavaş’a göre, oy dağılımı şu şekilde:

Kemal Kılıçdaroğlu: 19 milyon 997 bin (yüzde 47,7)

Recep Tayyip Erdoğan: 19 milyon 286 bin (yüzde 45,8)

Asıl sonucun veriler tamamlandıktan sonra ortaya çıkacağını belirten Yavaş, Millet iradesine sonuna kadar saygılıyız. Sonucu bekliyeceğiz. Bir oya kadar o oyun hakkını aramak bizim görevimiz.“ ifadelerini kullandı.

14.05.2023 22:43

İmamoğlu: Hala sisteme girişi yapılmayan 7,5 milyon oy var

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte yeniden ekran karşısına geçen Ekrem İmamoğlu, hala sisteme girişi yapılmaya milyonlarca oy olduğunu söyledi.

İmamoğlu şu açıklamayı yaptı:

„Gördüğünüz gibi yaptığımız açıklamalarla aslında gerçekler ortaya çıkıyor. Şu anda sisteme hala giriş yapılmayan 7,5 milyon oy var,. bu bizim güçlü olduğumuz sandıklar. Bu sürecin işletildiği ortada. Devletin tüm kurumlarını bu anlamda sıkıntıya soktukları için Anadolu Ajansı bizim için yok hükmünde. Aynı tekniklerle milletimizi bu gece de ekranlara mahküm edecekler. Elimizdeki ıslak imzalı tutanaklarla biz açıklamalarımıza devam edeceğiz. Göreceksiniz biz inanıyoruz ki elimizdeki veriler tüm milletimiz sabahleyen sayın Kılıçdaroğlu’nu önde görecektir. Islak imzaların yüzde 70’e ulaştığını biliyoruz. 18.30’dan bu yana bazı verilere hiç dokunulmadı. İlginç bir kurgu var. Biz sizlere sunmaya devam edeceğiz.“

14.05.2023 22:32

AK Parti Sözcüsü Çelik: ‚CHP tarafından sürece saygı gösterilmediği görülüyor‘

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çelik açıklamasında, „Oy sayım süreci devam ediyor. Üstelik tabloya baktığımızda Cumhurbaşkanımızın açık ara önde olduğu görülüyor. AK Parti ve Cumhur İttifakının Meclis’te açık ara güçlü pozisyonda olduğu görülüyor. Biz seçim sonucu şudur diye bir açıklama yapmıyoruz.“ şeklinde konuştu.

Çelik’in açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

„Sayın Kılıçdaroğlu adına konuşan sayın İmamoğlu ve Yavaş 13. Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu adına konuşuyoruz dediler. Seçim sonuçları belli olmadan Cumhurbaşkanını ilan etmek suretiyle bu cümleyi 5-6 kere kullandılar. Bunun kasıtlı yapıldığı belliydi. Aslında yapılması gereken siyasi adap icabı milletin iradesi tam olarak tecelli etmemişken sandıkların tamamı açılmamışken, milli iradeye saygı, siyasi partilerin temsilcilerine saygı, vatandaşlarımıza saygı çerçevesinde bu ifadeden dolayı basın toplantısından sonra çıktıkları 2’nci basın toplantısında özür dilemeleri gerekmekteydi.“

„Bu süreci yürüten kurumların yetkisine saygılıyız. Sürece saygı gösteren sonuca da saygı gösterir. Şu anda CHP tarafında sürece saygı gösterilmediği, özür dilenmediğini görüyoruz. Millet iradesi tecelli etmemiş sandıklar sayılmaya devam ediyor. Bu milli iradeye saygısızlıktır, bu sonucu berrak bir şekilde ortaya çıkarak bütün sürece saygısızlıktır. Biz bunu reddediyoruz.“

14.05.2023 22:11

Erdoğan’ın oyları yüzde 50’nin altına düştü

Anadolu Ajansı’nın verilerine göre, saat 23.07 itibarıyla sandıkların yüzde 89,24’ü açılırken Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı yüzde 49,94 oldu. Erdoğan’ın oyları sonuçların açıklanmaya başlanmasından bu yana ilk kez yüzde 50’nin altını gördü.

Yine Anadolu Ajansı’nın aynı verilerine göre, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 44,30 olurken Ata İttifakı’nın adayı Sinan Oğan için bu oran yüzde 5,30 olarak gösterildi.

Bu verilere göre, henüz adaylardan hiçbiri yüzde 50’yi geçerek salt çoğunluğa ulaşamadı.

14.05.2023 23:29

Akşener: ‚Kazanıyoruz‘

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, „Yine ve yeniden algı çalışmalarından beslenen bir seçim gecesindeyiz… Ama yemezler, çünkü biz bu filmi daha önce çok izledik. Milletimizin verdiği her bir oyun sonuna kadar peşindeyiz! Sabaha kadar buradayız! Merak etmeyin; güneş yerinde her şey yolunda! KAZANIYORUZ!“ ifadelerini kullandı.

14.05.2023 22:03

Temel Karamollaoğlu: ‚Sandıklara sahip çıkalım, inanın değişim yakındır‘

Millet İttifakı ortaklarından Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, „Her seçim izlediğimiz bayat senaryoları bir kez daha sergilemeye çalışıyorlar. Milletimiz müsterih olsun! Algı oyunlarına, manipülasyonlara takılmadan bu zorlu süreci de tamamlayacağız. Yeter ki sandıklara sahip çıkalım, inanın değişim yakındır!“ dedi.

14.05.2023 22:03

Sinan Oğan: Seçimler ikinci tura kalmış gözüküyor

ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı ilk değerlendirmede „Bu süre boyunca eğer seçimler ikinci tura kalırsa milletimize, memleketimize hayırlı bir sonuç olması için elimizden geleni yapacağız.“ dedi.

„Son günlerde sanki biz bir pazarlık içerisine gireceğiz gibi lanse edildi“ diyen Oğan, seçimlerin ikinci tura kalması durumunda hangi taleplerde bulunacaklarını açıkladı:

„Anketlerde yok sayıldık. Türlü türlü saldırılara maruz kaldık. Taşlı sopalı saldırılara maruz kaldık. Linçlere maruz kaldık. Ancak biz hep plana sadık kaldık. Biz ilk günden beri bu seçimlerde HDP ve Hüda Par gibi terörle aralarına mesafe koymayan partilere karşı tutum sergiledik. Seçimlerin zaten ikinci tura kalacağı bizim öngördüğümüz bir şeydi. Görüyoruz ki seçimler ikinci tura kalmış gözüküyor. YSK seçimlerin daha yüzde 50’sinin sisteme girdiğini söylüyor. Aynı şekilde diğerlerine baktığımızda ise çok farklı sonuçlar görüyoruz. Seçimler ikinci tura kalacak. Değerli arkadaşlar önümüzde zorlu bir 15 gün daha olacak. Bu süre boyunca eğer seçimler ikinci tura kalırsa bu süreçte milletimize memleketimize hayırlı bir sonuç olması için elimizden geleni yapacağız. Şu an bunu ya da şunu destekliyoruz demiyoruz. Ata İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerle bize oy veren temsilcileriyle imza verenlerle istişareler yapacağız ve sonuçta bir karar vereceğiz. Bizim ilk baştan beri ortaya koyduğumuz tavır şuydu, bu son günlerde sanki biz bir pazarlık içerisine gireceğimiz lanse edildi. Bizim söylediğimiz çok açıktı, sığınmacıların gönderilmesi, ekonomik krizin sebeplerinden olan faiz sebep, enflasyon sonuç saçmalığından kurtulunması gibi şartlarımız vardır. Bu şartlar olmadan ikinci aşamaya geçilemez. FETÖ, PKK ve Hizbullah başta olmak üzere terörle mücadele önceliklerimizdendir.“

02:02

Erdoğan: Milletimiz tercihini ikinci turdan yana yaptıysa, başımızın üstünde yeri var

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan Ankara’daki parti genel merkezi balkonundan seçmenine seslendi. „Henüz sonuçlar kesinleşmemekle birlikte açık ara öndeyiz“ diyen Erdoğan, oyların sayılmaya devam ettiğini hatırlatarak „Şayet, milletimiz tercihini seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var“ ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz 14 Mayıs seçimleriyle bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır

„Seçimde açık ara önde olduğumuzu biliyor ancak sonucun ne sekilde tecelli ettiği önümüze gelmediği için milli iradenin tezahürünü bekliyoruz.“ şeklinde konuşan Erdoğan şunları söyledi:

„Sonucu beklerken sizlerin buradaki sevgisine mukabele etmek için geleneksel balkon konuşmamızı şimdiden yapalım dedik.

Ülkemiz 14 Mayıs seçimleriyle bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır. Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz. Kazanan, seçim tablolarının göstereceği rakamların ötesinde tartışmasız bir şekilde ülkemiz, milletimiz olmuştur. Dünyada benzeri yok, tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık.

Siyasi hayatımız boyunca istisnasız her zaman milli iradenin kararına saygı duyduk. Bu seçimde de saygı duyuyoruz, sonraki seçimlerde de saygı duyacağız. Yüzde 50’nin üzerinde bir oy oranıyla bu turu bitireceğimize inanıyoruz. TBMM üyeliği seçimleri, mevcut tabloyla bile Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu kazanmasıyla neticelenmiştir. Şayet milletimiz tercihini seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var.“

Kaynak: Euronews

İlginizi çekebilir