Irak’ta 27 yıl sonra nüfus sayımı yapılacak

 Irak’ta 27 yıl sonra nüfus sayımı yapılacak. Kürdistan Bölgesi’ni de kapsayacak nüfus sayımı 20 Kasım 2024’te gerçekleştirilecek.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde çeşitli nedenlerle 27 yıldır yapılmayan nüfus sayımı bu yıl yapılacak.

Rûdaw’a konuşan Irak Planlama Bakanlığına bağlı Nüfus Sayımı Genel Müdürü Ali İryan, “20 Mayısta 120 bin istatistik mezunu veya uzmanı, aralarında öğretmenler de olacak eğitilmeye ve hazırlanmaya başlanacak. Sayın Başbakan Muhammed Şiya Sudani Planlama Bakanlığına gereken kolaylığın sağlanması için talimat verdi” dedi.

Irak’ta nüfus sayımı en son 1997 yılında yapılmıştı. Bu yıl 20 Kasımda yapılması planlanan sayıma Kürdistan Bölgesi de dahil edilecek.

Ali İryan’nin aktardığına göre, Irak’ın bütçe kanununda nüfus sayımı harcamaları için 400 milyar dinar tahsis edildi.

Irak’ta en son 27 yıl önce sayım yapılmıştı

Rûdaw’a konuşan Planlama Bakanlığı sözcüsü Abdul Zahra Hindwi, “Nüfus sayımı formu elektronik ortamlarda olacak. Formdaki sorular, tümü yaşamın özellikleriyle ilgili: sağlık, iş, eğitim ve hizmetler ile ilgili 70’den fazla soru içerecek” dedi.

Irak’ta 10 yılda bir yapılması gereken nüfus sayım işlemlerini Birleşmiş Milletler, uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmesini ve meşruiyetini sağlamak amacıyla denetleyecek.

Irak’taki Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Başkanı Mehdi Allaq, “BM Nüfus Fonu, tüm dünya nüfus sayımlarını izleyen uluslararası bir kurumdur. Süreç, uluslararası programlara tabi olacak. Böylelikle uluslararası bir forma kavuşacak. Nüfus Fonu ülkelerde yapılacak sayımları destekliyor. Bu çerçevede bir mutabakat metni hazırlanıyor yakında imzalanacak. Bu da sayımın her aşamasında güvence sağlayacak ve rolü güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.

Irak’ın nüfusu şu anda 43 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Önümüzdeki dönemde 51 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.

 

/rd/

İlginizi çekebilir