Solingen’de 4 kişinin öldüğü yangının ön raporundan ‘kundaklama’ çıktı

Almanya’nın Solingen kentinde 25 Mart Pazartesi çıkan yangında ölü sayısı dörde yükseldi. Dört katlı binada çıkan yangında hayatını kaybeden aynı aileden ikisi çocuk dört kişinin Türkiye ve Bulgaristan vatandaşları olduğu ortaya çıktı.

Almanya kamu kanalı ARD’nin Tagesschau programında aktarıldığına göre, Kuzey-Ren Vestfalya eyaletindeki yangın sonrası yapılan incelemenin ön raporu, yangının kundaklama sonucu çıktığına işaret etti. Wuppertal Savcılığı’nın, cinayet şüphesiyle soruşturma yürüttüğü belirtildi. Yangından iki gün sonra ön raporun bulgularını kamuoyu ile paylaşan Wuppertal Savcılığı, yangının kasıtlı çıkarıldığını kaydetti. Öte yandan, olayda ‘yabancı düşmanı saik’ olduğuna dair bir kanıta rastlanmadığı ifade edildi.

YANGIN MERDİVEN BOŞLUĞUNDA ÇIKTI, BEŞ DAKİKA İÇİNDE ÇATIYA SIÇRADI

Savcılığın öne raporuna göre, yangın, binanın merdiven boşluğunda çıkmış ve duman detektörleri uyarı verse de beş dakika içinde çatıya sıçramıştı. İtfaiye ekipleri olay yerine geldiğinde ahşap merdiven boşluğu tamamen yanmıştı; bu da kaçış yolunun kapalı olduğu anlamına geliyordu. Panik halindeki bazı kişiler pencerelerden atladı.

Wuppertal savcısı Heribert Kaune-Gebhardt, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ahşap merdiven boşluğunda ‘yangını hızlandırıcı madde kalıntılarının’ bulunduğunu aktardı, bu nedenle kundaklamanın ‘kasten yapıldığının’ varsayılması gerektiğine işaret etti. Olay, bu nedenle cinayet veya cinayete teşebbüs şüphesiyle soruşturuluyor.

TÜRKİYE’NİN DÜSSELDORF BAŞKONSOLOSLUĞU’NDAN TAZİYE MESAJI

Yangının ardından Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu’ndan da olaya ilişkin açıklama yapıldı. Başkonsolosluğun resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından 26 Mart Salı günü yapılan açıklamada, “Solingen’de yaşadıkları apartmanda dün sabaha karşı çıkan yangında hayatını kaybeden Bulgaristan Türkü soydaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Sözkonusu yangının mahiyetinin biran evvel soruşturularak açıklığa kavuşturulmasını önemle temenni ediyoruz. Bu kapsamda Başkonsolosluğumuz ilgili makamlarla temasta kalmaya devam edecektir” bilgisi de paylaşıldı.

Ne olmuştu?

Almanya’nın Solingen kentindeki Grünewalder Sokağı’nda 25 Mart Pazartesi günü dört katlı bir binada çıkan yangında ilk belirlemelere göre biri çocuk üç kişi yaşamını yitirmiş, 21 kişi yaralanmıştı. İtfaiyeden yapılan açıklamada Höhscheid semtindeki eski binada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktığı belirtilmişti.

Almanya basınına yansıyan haberlerde de yangının çıktığı binanın yaklaşık 100 yıllık olduğu bilgisi paylaşılmıştı. Yangın sonrasında çatı katında yaşayan bir kişinin kayıp olduğu, yaralanan 21 kişiden dokuzunun durumunun da ağır olduğu bilgisi basına yansımıştı.

Kaynak: Duvar

İlginizi çekebilir