İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan’a 5 yıl önceki açıklama nedeniyle, ‚Ermeni soykırımı‘ davası

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’a, 24 Nisan 2017’de derneğin internet sitesinde yayımlanan, “Adalet ve Hakikat İçin Ermeni Soykırımı’nın İnkarına Son” başlıklı açıklama nedeniyle 4 yıl sonra dava açıldı.

MLSA’dan Sibel Yükler’in haberine göre,  Türkdoğan’a, “Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamak (TCK 301/1)” suçlamasıyla dava açıldı. Suçlamaya, “ihbar üzerine tespit edildiği” iddia edilen 24 Nisan 2017’de derneğin internet sitesinde yayınlanan “Adalet ve Hakikat İçin Ermeni Soykırımı’nın İnkârına Son!” başlıklı açıklama delil olarak gösterildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu açıklama için Türkdoğan hakkında, “Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama” iddiasıyla soruşturma izni istedi. Bakanlık ise, suçlama konusu ifadeler kapsamında, “Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama” suçlamasından soruşturma izni verdi.

30 Aralık 2021’de hazırlanan sekiz sayfalık iddianamenin dört sayfasında, uluslararası sözleşmelerin ifade özgürlüğünü garanti altına alan ilgili maddelerine ve AİHM’nin ifade özgürlüğü konusundaki yerleşik içtihadına yer verildi. Ancak savcı, buna rağmen suçlama konusu açıklamanın aynı bağlamda değerlendirilemeyeceği iddia etti.

AİHM Büyük Daire’nin 15.10.2015 tarihli Perinçek v. İsviçre kararına atıfta bulunan iddianamede, “1948’den önceki herhangi bir tarihte yaşanmış hiçbir acı nedeniyle bir millete ve topluluğa karşı soykırım suçlaması yöneltilemez” diyerek, sarf edilen sözlerin, “Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti devletini tarih önünde zan altına bıraktığını” öne sürüldü.

İHD faaliyetlerine gönderme yapılan iddianamede, “Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş bir sivil toplum örgütünün Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti devleti’nin menfaatlerinin aleyhine çalışmalar yapmasının düşünülemez olduğu” belirtildi.

Soruşturma izninin aksine ısrarla, “Türk milletini aşağılama” vurgusu yapılan iddianamede, “Açıklama ve iddiaların Türk milletini tarih önünde ve uluslararası toplumda küçük düşüren nitelikte olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti devleti’ni ve Türk milletini alenen aşağılayıcı mahiyette olduğu, ifade hürriyetinin sınırlarının aşıldığı” iddiasıyla Öztürk Türkdoğan’ın cezalandırılması talep edildi.

İddianame, Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

 

İlginizi çekebilir