Bilim insanları, uzaya doğru ‚düşen‘ yıldırımları inceledi

Bilim insanları, bulutların üst kısmından iyonosfere doğru yol alan yıldırımlarla ilgili bir araştırma yaptılar. Yapılan araştırmalar sonucunda, bu sıra dışı yıldırımlarla ilgili çok sayıda bilgiye ulaşıldı. Ancak hala çok önemli bilinmezler var.

Şimşek ve yıldırımları hepimiz biliriz. Bulutlardaki elektrik yükünden kaynaklanan bu doğa olayı, kimilerimiz için korkutucuyken kimilerimiz içinse büyüleyicidir. Şimdiyse yıldırımlarla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Uzmanlar, normal bir yıldırımın tam tersine hareket eden bir yıldırım türüyle ilgili araştırma yaptılar. Elde edilen bulgular, oldukça ilgi çekiciydi.

Şimşek ve yıldırımlar, elektrik yüklü bulutların teması sonucu ortaya çıkan akımın yeryüzüne ulaşması ile meydana gelir. Ancak bugünkü araştırmanın konusu, bulutlardan uzaya doğru uzanan yıldırımlardı. Bilim insanları, bu yıldırım türünü yıllar önce keşfetmişler ancak yeterli bilgi edinememişlerdi. İşte yapılan son araştırma, bu sıra dışı yıldırımlarla ilgili pek çok gizemin aydınlatılmasını sağladı.

İşte bulutlardan uzaya doğru uzanan yıldırımlar

 

Georgia Tech Araştırma Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Levi Boggs, 14 Mayıs 2018 tarihinde ABD’nin Oklahoma eyaletinde kameralara takılan tersine yıldırımın görüntülerinin olduğunu öğrendi. Bunun üzerine bölgedeki bilimsel kuruluşlara ulaşan ve yıldırımın meydana geldiği anlara ait görüntüleri toplayan bilim insanı, ekibiyle birlikte detaylı bir çalışma yapmayı başardı. Yapılan çalışmalar sonucunda, bu sıra dışı yıldırımlarla ilgili çok sayıda bilgiye ulaşıldı.

Edinilen bilgilere göre tersine yıldırımların uzunluğu, bulutların üzerinden (yerden 8 kilometre civarı) başlıyor ve 80 kilometreye kadar ulaşabiliyordu. Üstelik bu yıldırımda 300 coulomb elektrik yükü bulunuyordu. Ortalama bir yıldırımın 5 coloumb elektrik yüküne sahip olduğunu düşündüğümüzde, bu gerçekten de yüksekti. Tersine yıldırımların sıcaklığı ise 200 ila 4.700 santigrat derece aralığında değişiyordu.

Yapılan araştırma sıra dışı yıldırımlarla ilgili önemli veriler sağlamış olsa da hala bazı bilinmezler var. Örneğin yıldırımların, alışılmışın aksine neden uzaya doğru gittiğini bilen yok. Araştırmacılar, yıldırımların aşağıya veya diğer bulutlara doğru ilerlemesini engelleyen bir şey olabileceğine inanıyorlar.

Kaynak:WEB TEKNO

İlginizi çekebilir