Facebook, bir kadının mesajlarını polise teslim ettiği için #DeleteFacebook“ etiketi eleştiri yağmuruna tutuldu

„#DeleteFacebook“ etiketi dünya genelinde trend oldu. Kullanıcılar, bir kadının kürtaj yaptırdığının ifşa edilmesini göstererek Facebook’a tepki gösterdi. Ancak olay bundan ibaret değil gibi görünüyor. İşte karmakarışık olayın perde arkası…

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Facebook ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. „Facebook’u sil“ anlamına gelen „#DeleteFacebook“ etiketi, dünya trendleri arasına girdi. Kullanıcılar, bu etiketi kullanarak Facebook’a tepki gösterdiler. Peki ne oldu da böyle bir şey yaşandı. Gelin hep birlikte yaşanan olaylara yakından bakalım.

Açık konuşmak gerekirse yaşanan olaylar silsilesi oldukça karışık. Kullanıcılar, Facebook’un bir kullanıcısına ait mesajları kolluk kuvvetleriyle paylaştığına ve kürtaj yaptıran bu kullanıcın ifşa olmasına neden olduğuna inanıyorlardı. Bloomberg‚de yer alan ve yetkili makamlardan alındığı söylenen bilgilere göre ise olay çok daha farklıydı. ABD’nin Nebraska eyaletinde yaşayan 17 yaşındaki bir kadın, bir dizi yasadışı olaya karışmakla suçlanıyordu. İddialar arasında ölü doğmuş bir bebeğin izinsiz olarak gömülmesi gibi çok ciddi olaylar vardı. Polis, tüm bunları araştırmak için Facebook’tan mesaj geçmişini istemiş, Facebook da vermişti.

İşin içine bir de kürtaj girdi!

 

İnsanların „#DeleteFacebook“ etiketini gündeme taşımalarının nedeni, kürtaj meselesiydi. Bu konudaki yaygın inanış, Facebook’un bir kullanıcısının kürtaj yaptırdığını gösteren mesajları kolluk kuvvetleri ile paylaştığı yönündeydi. Ancak Facebook tarafından yapılan açıklamalarda, kendilerine gönderen emirde kürtajdan bahsedilmediği ifade edildi. Facebook’a göre 17 yaşındaki genç kıza ait mesajların istenmesinin nedeni, bir bebeğin izinsiz gömülmüş olmasıydı. Üstelik bu bebek, gömülmeden önce yakılmıştı.

 

Nebraska, kürtajın yasal olmadığı ABD eyaletlerinden bir tanesi. Hal böyle olunca 17 yaşındaki kız, bir suça daha karışmış oldu. Üstelik bu kızın kimliği de ifşa edildi (Webtekno olarak ismini paylaşmadık.). Facebook, genç kıza ait mesajların yasalar çerçevesinde paylaşıldığını söylüyor. Kürtaj savunucuları ise her ne olursa olsun böyle bir şeyin yapılmaması gerektiği düşüncesini savunuyor. #DeleteFacebook etiketinin Facebook’a dönüşünün nasıl olacağı ise bilinmiyor…

Kaynak: Webtekno

İlginizi çekebilir