Rusya Dışişleri Bakanlığı: Twitter hesabımızı engelledi, ifade özgürlüğünü hiçe sayıyorlar

“İfade özgürlüğünü hiçe sayıyorlar, Elon Musk’ın platformu satın almaktan vazgeçmesi de bunu gösteriyor”

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Twitter’ın resmi hesabını engellediğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, salı günü Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Twitter’ın bakanlığın İngilizce paylaşım yaptığı resmi hesabını 5 Ağustos itibarıyla 7 günlüğüne engellediğini ifade etti.

Bakanlığın hesabına erişim sağlansa bile en son paylaşımın 5 Ağustos’ta yapıldığı görülüyor.

Zaharova, engelin bakanlığın Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birliği Şefi İgor Kirillov’un konuşmasından bazı bölümleri yayımlaması üzerine getirildiğini öne sürdü.

Söz konusu paylaşımda, Kovid-19 pandemisinden ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) sorumlu olabileceğine dair iddialar yer almıştı.

Zaharova, Twitter’ın paylaşımdaki iddiaları sorgulayıp inceleyebilecek yetkinlikte olmadığını savunarak, engel kararını “Rusya’nın sesini kesmek için acemice bir girişim” diye niteledi.

Sözcü, sosyal medya devinin önceden de bazı gönderileri engellediğine fakat ilk kez bir haftalık bir yasak getirdiğine dikkat çekerek, artık ABD merkezli dijital platformlar aracılığıyla bilgi paylaşımına gerek kalmadığını, bunların “Washington’ın piyonları” haline geldiğini savundu.

Zaharova, Twitter’ın Rus düşmanlığı içeren paylaşımları engellemekte başarısız kaldığını da söyleyerek, platformun “ifade özgürlüğünü hiç saydığını ve kendi bindiği dalı kestiğini” ifade etti. Sözcü, Tesla CEO’su Elon Musk’ın Twitter’ı satın almaktan vazgeçme kararının da bu durumu yansıttığını öne sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Facebook ve Instagram gibi sosyal medya şirketlerinin nefret söylemlerine izin vermesi de tepki toplamıştı.

Meta İletişim Direktörü Andy Stone, marttaki açıklamasında “şiddet içerikli siyasi ifade türlerine geçici olarak izin veriyoruz. Rus sivillere karşı belirli içeriklere izin vermiyoruz” demişti.

Independent Türkçe

İlginizi çekebilir