Serê Salê kutlaması: Kürt kültürüne sahip çıkalım

Ankara, Mersin ve İstanbul’da Serê Salê çoşkulu bir şekilde kutlandı. Etkinliklerde, Kürt kültürünün önemine dikkat çekildi.

Mersin’de Nefel Kültür Sanat Derneği, dernek binasında dengbej ve müzik dinletisiyle Serê Salê’yi kutladı. Etkinliğe, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanları ve yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlikle Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.
HDP Mersin Gençlik Meclisi de, Akdeniz ilçesine bağlı Yenipazar Mahallesi’nde bir araya gelerek, Serê Salê’yi kutladı. Erbaneler eşliğinde mahalle içinde yürüyüp, evlerin kapılarını çalarak yurttaşların Serê Salê’sini kutladı.
ANKARA
Demokratik Öğrenci Meclisleri (DÖM), Demokratik Aleviler Derneği (DAD), Ana Fatma Cemevi’nde ortak Sere Salê ve Khal Gağan bayramı kutladı. “Serê Salê Pîroz Be”, “Li Dijî Şerê Taybet û Qirkirinê Em Çanda Xwe Diparêzin û Jiyana Azad Ava Dikin” pankartı açıldı. Etkinliğe aileler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve çok sayıda kişi katıldı.
‚ASİMİLASYONA KARŞI KÜLTÜRÜ YAŞATIYORUZ‘ 
DÖM üyesi Zübeyde Kaya, “İzmir, İstanbul ve Ankara gibi metropollere göç ettirilen halkımız kültürüne de uzak düşmüş oldu. Böyle bir asimilasyon politikasına kapsamında kültürümüzü korumak istiyoruz. Serê Salê’de unutulan bir zenginlik olarak bu amaçla kutlamak istiyoruz” dedi.
Benzer haberler

Gültan Kışanak’ın kitabı toplatıldı; toplatma kararı…

Yazar Jan Dost, Erbil Kitap Fuarı’nı boykot etti: Kürdistan…

TECRİT VURGUSU 
İmralı’da Öcalan’a uygulanan tecride değinen Kaya, “İmralı tecrit sistemiyle kültürümüz ve dilimizdeki asimilasyon politikaları birbirinden bağımsız değildir. Bundan dolayı kültürümüze, dilimize ve kimliğimize sahip çıkmak ve tecridi kırmak için mücadele yürütmemiz gerekiyor. Mardin’de İmralı tecridini kırmak için bir arkadaşımız eylem gerçekleştirerek yaşamını yitirdi. Bu tecridi kırmak için mücadele etmemiz gerekiyor” diye belirtti.
Kadınların Sera Salê’nin tarihçesini anlatmasının ardın, “Kal û Pîr” skeci oynanıldı. Deyişler okunduğu ve halayların çekildiği etkinlik, lokma dağıtılmasıyla sona erdi.
İSTANBUL
HDP İstanbul Gençlik Meclisi, HDP Bağcılar İlçe Örgütü binasında Serê Salê etkinliği düzenledi. Etkinliğe, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, Demokratik Öğrenci Meclisi (DÖM), Barış Anneleri İnisiyatifi ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Etkinliğin düzenlediği salona, “Serê Salê Pîroz be”, “Dirilişten özgürlüğe, zaferlere yürüyoruz” pankartı asıldı. Yoğun katılımın olduğu Serê Salê kutlamalarına, kadınlar başta olmak üzere, halkın yöresel kıyafetleriyle katılması dikkat çekti. Kutlamada, HDP Gençlik Meclisi Tiyatro Grubu tarafından “Kalo Pire” oyunu oynadı. Oyunda, yeni yıl kutlamalarının yanı sıra Kürt halkı üzerindeki baskılar ve kültürel asimilasyon uygulamaları mizahi bir dille anlatıldı. Oyun, kutlamaya katılanlar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi ve dakikalarca alkışlandı. Oyunların ardından HDP Genç Kadın Meclisi Müzik Grubu sahne aldı. Etkinlik, gençlerin arbane çalarak, şarkıları söylemesiyle son buldu.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir