Rojhılatlı tiyatrocular 9’uncu Amed Tiyatro Festivaline renk kattı

 Diyarbakır’da Amed Şehir Tiyatrosu tarafından düzenlenen 9’uncu Tiyatro Festivali’ne katılan Rojhılatlı sanatçıların oyunları yoğun ilgi gördü. Sanatçılar da festivali “zengin” olarak nitelendirdi.

Diyarbakır’da Amed Şehir Tiyatrosu tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Amed Tiyatro Festivali “Varlığınla, kimliğinle” şiarıyla devam ediyor.

Festivale Rojhılat’ın Urmiye ve Seqiz kentlerinden gelen iki tiyatro grubu da katılıyor.

Seqiz’den Koma Ronya, “Odip” adlı oyununu sahnelerken Urmiye’den Koma Argeş de “Özgür Atlar Efsanesi” (Efsaneya Hespên Azad) adlı oyunu ile yer alıyor.

Rûdaw’a konuşan Odip’in yönetmeni Perwiz Ahmed, “Odip eski bir Yunan oyunu. Tarihi 2400 yıl öncesine uzanıyor. İnsanların yaşadığı sonsuz bir psikolojik rahatsızlığı konu alıyor” dedi.

Tiyatrodan bahsederken ilkin akla dizayn, dekor ve kostüm geliyor.

Koma Argeş’in kostüm ve dizayn işlerinden sorumlu olan Sümbül Şucai, “Burada, Amed’de olduğum için çok mutluyum. Özgür Atlar Efsanesi adlı oyunumuz Kürtçe ve ilk defa Urmiye’de sahneledik. Buradaki festivalde ise ikinci defa seyircilerin karşısında çıktı. Bu çok zengin bir festival” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Festivale Rojhılat’tan katılan diğer yönetmen ve oyuncular da Amed Tiyatro Festivali’nin sanat hayatlarında güzel bir anı olduğunu söyledi.

Koma Ronya üyesi Ferset Hasan Mirzayi, “Önemli olan Kürt tiyatrosunun bir yerde bir araya gelmesi. Tiyatrocuların Kürt tiyatrosu üzerinde bir nüsha yazması ve Kürdistan’daki durumu konuşması. Eminim ki sadece ben değil, her bir Kürt bireyi festivale katılmak ister” diye konuştu.

Koma Ronya üyesi Şahbanu Hadiye de tiyatronun insanları bir birine yakınlaştıran rolüne atıfta bulunarak, “Biz bir birimize daha da yakınlaştık. Bir birimizin dilini ve kültürünü daha iyi anladık. Bu bizim için muhteşem bir şey” dedi.

Koma Argeş üyesi Erşak Rauf Gombedi de, “22 tiyatro sanatçısı Seqiz’den geldi, 10 sanatçı da Urmiye’den. Festival çok güzeldi. İyi organize dildi. Dolu dolu geçti, iyi bir iş yapıldı” diyerek duygularını dile getirdi.

27 Nisan’a kadar sürecek olan festivalin yarınki programında her gün iki oyun sergileniyor ve ayrıca paneller düzenleniyor.

Festival Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştiriliyor.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir