Kürd siyasetçi Said Aymaz son yolculuğuna uğurlanıyor 

Siyasetçi, öğretmen ve diplomat Said Aymaz, 16 Mart 2024 tarihinde Almanya’nın Köln kentinde yaşamını yitirdi. 

 Said Aymaz’ın doğum yeri Bingöl’deki aile evinde taziyeler kabul edilirken, cenazesi 23 Mart Cumartesi günü saat 10: 30’da Köln’de Melatenfriedhof Mezarlığında toprağa verilecek. Wolkenburg salonunda yapılacak anma töreni ardından ailesi taziyeleri kabul edecek.  

 82 yaşındaki Said Aymaz, yakalandığı kanser hastalığı nedeni ile yaşamını yitirdi. Aymaz’ın ölüm haberini duyan dostları ve yakınları Köln’deki evini ziyaret ediyor.  

 Kürdistan ve Türkiye’nin en genç belediye başkanı olarak tarihe geçen Said Aymaz 01.02.1942’de de Çolik (Bingöl) merkezde doğdu. Çolik eşrafından Berfê ve Mahmud’un oğludur. 

 Genc – Çolik arasında yerleşik Ziktê Aşireti’nin Mala Kêy Qazî ailesindendir. 

 Çocukluk yılları ilk ve orta öğrenime dek Bingöl’de, lise yılları ise Diyarbakır’da geçmiştir. Orta öğrenimin ardından Diyarbakır Eğitim Enstitüsü, Edebiyat Bölümü’nde yüksek öğrenime başlamış, üniversite eğitiminin son yılını sürgün edildiği Erzurum Eğitim Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Diyarbakır’da Eğitim Enstitüsü Talebe Cemiyeti’nde aktif bir üye olarak yer almıştır. 

 Yüksek öğrenimi ardından Van’ın Çatak kazasına öğretmen olarak atanmış, Çatak Ortaokulu’nun kurucusu olarak, 1966-1968 yılları arasında Türkçe öğretmenliği yapmıştır.   

 1967’de Azize Aymaz (Bazencir) ile evlenmiş, ilk çocuğu Serhat, 1968’de Bingöl’de dünyaya gelmiştir.  

 1970-73 yılları arasında Genc Ortaokulu Müdürlüğü yapmıştır. 

 Genc Ortaokulu Müdürü iken, 12 Mart 1971 askeri muhtırası ardından Bingöl ve çevre illerde tanınan çok sayıda şahsiyet ile birlikte “Kürtçülük/Solculuk” gerekçesi ile gözaltına alınıp Diyarbakır Cezaevine konulmuş, birkaç ay devam eden tutukluluk ardından tahliye edilmiş, serbest bırakılması ardından devlet memurluğundan istifa etmiştir. 

 1972’de kızı Berivan doğmuştur. 

 Said Aymaz, 1973’de CHP’ye üye olarak siyasete atılmış, partinin gençlik ve kadın kollarının kurulmasında aktif olarak çalışmıştır. Aynı yıl 28 yaşında iken yapılan belediye başkanlığı seçimlerini kazanarak, ‘Türkiye’nin en genç belediye başkanı’ ünvanı ile siyasi tarihe geçmiştir. Söz konusu döneme dek; geniş aile üyeleri, ağalar ve beylerin belediye başkanı olduğu kentte ilk kez yüksek eğitimli başkan olmuştur.  

 Seçilmesi ardından Bingöl ve çevresinde modern belediyecilik dönemini başlatmış ve kentte halen etkisi süren hizmetlerde bulunmuştur. 

 Yurtsever – politik aktivitelerin yükseldiği Bingöl’de de Said Aymaz’ı da hedefleyen sağcı şiddet sonucunda Mayıs 1977’de evi bombalanmış, evinin önünde aynı güçler tarafından sık sık gösteriler yapılmıştır. 

 1977 yılında bir dönem belediye başkanlığı görevi ardından Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri ve Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü Başyardımcısı olarak çalışmıştır. 

 29 Ekim 1978’de Almanya’nın dönemin başkenti Bonn’a Kültür Ateşesi olarak atanmıştır. Ateşeliği döneminde, Kürt kimliğinden ve demokratik duruşundan taviz  vermeyen Said Aymaz, 1980 başlarında ateşelik görevinden alınmış, pasaportuna el konulması ardından 10 yıl süren zorunlu sürgün hayatı başlamıştır. 

 2005 yılında emekli oluncaya dek Almanya’da çeşitli liselerde öğretmen olarak çalışmıştır. 

 Said Aymaz, eşi Azize ile birlikte Köln’de yaşadı. 

 Kızı Berivan, NRW Parlamentosunda Yeşiller Partisi Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.  

Oğlu Serhat, Köln’de bir hastanede Başhekim olarak çalışıyor.  

Gelini Suna ise, Köln’de avukatılık yapıyor. 

Torunu, Mîran Azad hukuk doktoru öğrenimi ve diğer torunu Zeriya da üniversitede psikoloji eğitimi alıyor. 

 Said Aymaz 23 Mart Cumartesi günü Melatenfriedhof Mezarlığında (Piusstrasse girişi, 50931 Köln) saat 10.30’da sevdikleri tarafından son yolculuğuna uğurlanacaktır.  

 Ardından anma töreni ve taziye saat 12 ve 17 saatleri arasında Wolkenburg salonunda (Mauritiussteinweg 59-61, 50676 Köln) gerçekleştirilecektir. 

İlginizi çekebilir