Celadet Ali Bedirxan İstanbul’da anıldı

 “Kürtçenin Miri” olarak tanınan Celadet Ali Bedirxan, 131’inci yaş gününde İstanbul’da düzenlenen etkinlikle anıldı. Renkli görüntülere sahne olan gecede Mir’in hayatı ve mücadelesi anlatıldı.

DEM Parti İstanbul Kültür Sanat Komisyonu ve diğer bir kaç kültür derneği tarafından Şişli Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Mir Celadet Ali Bedirxan’a saygı gecesine siyaset, sanat ve edebiyat dünyasından isimler ve vatandaşlar katıldı.

“Bir insan, bir vatan” adıyla gerçekleştirilen gecede diplomat, yazar, şair, devrimci ve dilbilimci Mir Celadet Ali Bedirxan’ın hayatı anlatıldı.

Geceye katılan sanatçı Diljen Ronî, “Böyle bir gecenin düzenlenmesi beni çok heyecanlandırdı. Programın bir siyasi parti tarafından hazırlanması da çok önemli” dedi.

Rûdaw’a konuşan dilbilimci Zana Farqînî de, “Onun döşediği taşlara yenileri ekleniyor hiç gözü arkada kalmasın. Ancak hala yapmak ve başarmak istediğimiz çok şey var. Bunların yerine getirilmesi gerekiyor, ruhu rahat olsun. Torunları ve ardılları onu takip ediyor ve bu yolda yürüyorlar” diye konuştu.

Mir Celadet Ali Bedirxan’a saygı gecesi Rusya’dan gelen Qenatê Mîro’nun kaval dinletisi ile başladı.

Tiyatro sanatçısı Ömer Şahin, Mir Celadet’in yaşamını konu alan tek kişilik oyunu ile sahne aldı.

Kürt şair, yazar Selim Temo, “Kaç Celadet var?” adlı makalesinde Mir’in günlüğünden hayatının çarpıcı dönemlerini paylaştı.

Ardından yazar Firaf Ceweri Mir’in evinde geçirdiği günleri ve Hawar dergisinin yeniden basılmasını anlattı.

Rûdaw’a konuşan Firat Cewerî, “40 yıldır böyle bir geceyi bekliyordum. Celadet birçok alanda çalıştı. Hiç şüphesiz en dikkat çekici çalışması Hawar dergisidir. Çünkü Hawar dergisinde Arap alfabesinden Latin alfabesine geçmiş, hem bununla modern Kürt edebiyatının temellerini atmış ve hem de Arapça alfabe ile yazılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile yasaklanan klasik edebiyatı günümüze kadar ulaşmıştır. Dünü bugüne ulaştırmış ve bizi bilinçlendirmiştir” dedi.

Geceye Celadet Ali Bedirxan’ın kızı Sinemxan ve torunu Azad da video konferansla katıldı.

Şair Berken Bereh de Celadet’in ‘Blûra Min’ adlı şiirini okudu. Roza Metina ve Bawer Rûken de sahneye çıkıp şiir okudu.

Tarihçi Faik Bulut, “Onlar bizim yolumuzun oklarıydı. Sadece Celadet değil, Kamuran Bedirxan olsun, Abdulrezak Bedirxan olsun, Bedirxani ailesinin tüm şahsiyetleri yurtseverdi ve Kurt devleti için mücadele etti” sözleri ile özetle Bedirxani ailesini anlattı.

Yoğun ilgi ve katılımın olduğu gece dengbejler Hediye, Şoreş Mehmûdî ve Mihemedê Serhedî’nin dengbej dinletisinin ardından son buldu.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir