İzmir’de kadınlar gözaltılara karşı bir araya geldi

İZMİR – İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, 25 Kasım’da gerçekleşen saldırılara ve dün 14 kentte 50 kadın hakkındaki gözaltı kararına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada kadın mücadelesinin tüm engellemelere rağmen devam edeceği belirtildi.
 
Kadınlar Birlikte Güçlü, polisin İstanbul, Hakkari, Cizre, Van, Ağrı, Erzurum ve Ankara’da 25 Kasım’da alanlara çıkan kadınlara saldırmasına ve dün kadınlara yönelik gerçekleşen gözaltılara ilişkin Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. 25 Kasım’a ve TJA’ya (Tevgera Jinên Azad) yönelik saldırılara karşı sokakta olduklarını söyleyen kadınlar “Gözaltılar serbest bırakılsın kadınları değil katilleri yargıla” yazılı pankart açarken sık sık “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”,”Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana jinan”, “Kadınları değil katilleri yargıla” ve “Adalet biziz susmayacağız”sloganları attı. Açıklamayı kadınlar adına Mehtap Alişan okudu.

Kadınlar engellenmeye çalışılıyor

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde pek çok ilde sokakta olduklarını hatırlatan Mehtap ataerkil zihniyetin dört bir yandan kadınları işkenceyle gözaltına aldığını belirtti.  İzmir’de yürüyüşün polis tacizleriyle devam ettiğini söyleyen Alişan aynı gün daha öncesinde de valilik tarafından yasaklanan İstanbul, Hakkari, Cizre, Van, Ağrı ve Erzurum’da, Ankara’da polisin sokağa çıkan kadınlara saldırdığını anımsattı.
Taksim Tünel Meydanı’na  25 Kasım Platformuyla çıkan kitlede sokaklarda ve Karaköy’de polis saldırısı sonucunda 200’e yakın kadın gözaltına alındı.
Gözaltı sırasında kadınlar darp edildi, yerlerde sürüklendi ve ters kelepçelendi. Polis ayrıca Tüm Otomotiv Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) yöneticisi Dilbent Türker’in bacağını kırarak gözaltına aldı.

25 Kasım’da gözaltına alınan iki kadın hakkında sınır dışı kararı verildiğini ifade eden Alişan, “Erkek şiddetinin olmadığı gibi şiddete karşı mücadelenin de uyruğu yoktur! 25 Kasım sınır dışı sebebi olamaz! Avukatlarımız karara itiraz ederken aynı zamanda bir avukat arkadaşımız ölümle tehdit edildi.
Birbirimizden aldığımız güçle „Şiddetsiz Sömürüsüz Bir Dünyayı Mücadelemizle Kazanacağız“ diyerek 27 Kasım’da 15:00’da Kadıköy İskele’deyiz. Yasaklarınızı tanımıyoruz! Diyen kadınlar ise yine işkenceyle gözaltına alındı, yüzü aşkın kadın ve LGBTi+ arkadaşımız gözaltına alındı.  Saldırıları elbette ki bunlarla kalmayan erkek- devlet polisiyle, hukukuyla, adalet saraylarıyla biz kadınları baskılamaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Gözaltılar derhal serbest bırakılsın

Dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt üyeliği” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 kentte 50 kadın hakkında gözaltı kararı verildiğini ve çok sayıda kadının gözaltına alındığı kaydeden Alişan, “Kararla birlikte Amed’te sabah saatlerinde bazı evlere düzenlenen baskınlarda, TJA aktivisti Figen Ekti, Mekiye Ormancı ile Bedia Akkaya, Kadın Akademisi üyesi Figen Aras, Sultan Esen; ve aralarında  İzmir’den kadın yoldaşımızın da bulunduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı. Buradan bir kere daha tekrarlıyoruz. Önümüze ördüğünüz duvarlar biz kadınlara vız gelir. Nasıl ki tüm keyfi yasaklamalarınıza rağmen sokaklarda olup şiddete karşı dayanışmamızla direndiysek bugün yine direnmeye devam edeceğiz. Siz bugün bizi alırsınız fakat yarın biz alanlara tekrar geliriz. Yine geliriz kadınlara bizleri nasıl sömürdüğünüzü anlatırız. Yine geliriz kadınlara ataerkil devletinizin iyi hal indirimleriyle bizleri nasıl ölüme sürüklediğini anlatırız. Yine geliriz bu alana ve kadınlara anlatırız özgür bir dünyayı ellerimizle yaratacağımızı. Ve yine geliriz anlatırız kadınlara bu saldırılarınızın tek sebebinin korkularınız olduğunu. Elbette ki korkularınızı gerçeğe çevireceğiz” dedi.

Kadınlar mücadele etmeye devam edecek

Alişan, son olarak şöyle söyledi: “Unutmayın ki sadece yan yana gelen kalabalıklarından ibaret değiliz. Kadın devriminin yaratıcılarıyız. Selam olsun 25 Kasım’da tüm baskılara rağmen sokağa çıkan Kadınlara ve lubunyalara, selam olsun sınır dışı bırakılmayı göze alıp erkek şiddetine karşı çıkmak için alanda olan göçmen kadınlara, selam olsun ne olursa olsun kadın mücadelemizi göğüsleyen tüm kadınlara. Kadınlar sokaklarda, meydanlarda, gecelerde olmaya, mücadele etmeye devam edecek. Mücadelemiz sınırda, engel de tanımayacak! Yaşasın Kadın Dayanışmamız!

Açıklama sloganlarla sona erdi.

F.Funda Akbulut/İzmir
İlginizi çekebilir