Günay Aslan: #nupel 5 yaşında

2019 Newroz’unda Filiz Deniz ile birlikte başlattığımız, birçok engele, yetersizliğe ve zorluğa rağmen Newroz’un coşkusu ve direngenliğiyle bugüne taşıdığımız nupel, dördüncü yılını geride bırakıyor…

Evrensel insan haklarına ve mesleğin temel ilkelerine dayanan yayın politikasını bir değer olarak yükselten ve kısa sürede dikkatleri üzerine çeken nupelin Kürt toplumunda sağlıklı; bağımsız ve özgür bir iletişim için açtığı küçük penceresi aradan geçen bu dört yıl içinde okurun süreklileşen ve artan desteği sayesinde her geçen gün biraz daha genişledi. 

Kürt okurlarından gelen objektif gazetecilik, farklı ve nitelikli bakış açısı talebini karşılamak için dört yıl boyunca gece gündüz demeden çalışan ve bu arada birçok sorunla da boğuşan bu iki kişilik ekibin emeği sayesinde bugün nupel Kürtler arasında sağlıklı ve güvenilir bir iletişimin önemli adreslerinden biri haline geldi.

Gazeteciliğin toplum yararı için icra edilen bir meslek olduğundan hareketle Kürt toplumunun yararını yaptığı her haberde, yayınladığı her yazı ve yorumda gözeten nupel, kendini toplum yerine koyan, kendi kişisel, siyasal, örgütsel veya ailesel yararını öne çıkaran yayınlar ile arasına kalın bir çizgi çekerek, giderek marjinalleşen ve eski etkisini yitiren Kürt gazeteciliğine yeni bir soluk getirdi.

1990’lı yıllarda içinde olduğum bir ekip tarafından başlatılan Özgür Basın Geleneğini bugün, bütün yetersizliğine rağmen esas olarak nupel devam ettiriyor. Musa Anter’lerin, Gurbetelli Ersözler’in, Selçuk Şahan’ların, Burhan Karadeniz’lerin ve bu yolda bedel ödemiş daha birçoklarının anıları şimdi bizimle yola devam ediyor.

nupel onlardan aldığı güçle 4 yıllık yayın hayatı boyunca hiçbir haber, yazı veya yorumunda herhangi bir kişinin veya güç odağının çıkarını esas almadan, tamamen bağımsız olmanın sağladığı geniş özgürlükler içinde her aşamada toplumun yararını; temel hakları elinden alınmış ve ülkesi parçalanmış Kürt halkının çıkarlarını gözetmeye özen gösterdi, göstermeye de devam ediyor.

Kürt medyasının en eskilerinden biri olarak yola çıkarken belirlediğimiz ulusal-demokratik yayın politikasını bugün mesleğin ve yurtseverliğin temel ilkelerini koruyan nupel hayata geçirmeye çalışıyor. Ödediğimiz bedellerin ve harcadığımız emeklerin boşa gitmemesi için inadımız ve ısrarımızı bugün nupel sürdürüyor.

Öte yandan nupel, içinden geçmekte olduğumuz ‘3.Dünya Savaşı’ sürecinde Kürtlerin bağımsız gazeteciliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaçları olduğu gerçeğinden hareket ediyor ve toplumsal dinamikler arasında manipülasyondan, psikolojik savaştan ve ajitasyondan uzak sağlıklı bir iletişimin önemli olduğuna inanıyor. Bunun için de her şeyden önce bağımsız olmak gerektiğine inanıyor ve bazıları dudak bükse de buna öncülük ediyor.

Bu nedenle de bazı art niyetlilerin nupel hakkındaki mide bulandırıcı, aşağılık iddialarına rağmen nupel kimseden; herhangi bir kişi, örgüt, kurum veya güç odağından maddi destek almıyor. Kimseye, herhangi bir yere yaslanmıyor, buna ihtiyaç hissetmediği gibi tenezzül de etmiyor.

Çünkü nupel seslendiği halkın dışında kimsenin kontrolünde olmak, onların çıkarlarına uygun bir yayın yapmak istemiyor. Böyle bir şeyi şiddetle reddediyor. Bu yolda ödediği bedellerin ve harcadığı emeklerin sonucu olarak kazandığı bağımsızlığını bundan sonra da kimseye yaslanmadan, herhangi bir güç odağına dayanmadan korumayı, kendi işini yapmaya odaklanmayı, işini yaparken de bağımsız davranmanın dayanılmaz keyfini yaşamayı amaçlıyor.

nupel, dört yıl önce başlayan yayın hayatıyla birlikte bir farkındalık yaratmayı başardı. Kürt halkının güvenilir, doğru bilgilere ihtiyacı oldukça ve arttıkça, nupel’e olan ihtiyaç  daha artacaktır. Dolayısıyla bütün zorluklarına rağmen tarih içindeki duruşu sayesinde nupel, Kürt okurlarının ilgisi ve desteğiyle yükselişini sürdürecektir…

Diğer yandan aradan geçen dört yıl boyunca nupel‘e yazılarıyla karşılıksız olarak katkı sunan ve özveride bulunan Müslüm Yücel, Fırat Aydınkaya, Hasbey Köksal, Suna Arev, Ali Engin Yurtsever, Hakan Tahmaz, Halil Dalkılıç, Kemal Okutan ve Mihyeddin Nahrin başta olmak üzere bütün yazarlarımıza en içten duygularımla teşekkür ediyorum…

Emeği geçen herkese selam olsun, aşk olsun…

İlginizi çekebilir