Eleonore Fourniau’nun ilk Kürtçe albümü yayınlandı

Fransız sanatçı Eleonore Fourniau ilk Kürtçe albümünü çıkardı.

Eleonore Fourniau, 4 yıllık hazırlık sürecinin ardından “Neynik – Mirror” (ayna) adlı ilk albümünü dijital platformlarda yayınladı.

Fransız sanatçı albümünde Kürtçe’nin üç lehçesinden 12 esere yer verdi.

Fourniau, albüm için 500 Kürtçe anonim halk şarkı dinledi, kendisi de Kürtçe bir şarkı besteledi.

Fransız sanatçı, “Halk şarkılarının yanı sıra bir eser de kendim yazıp müziğini besteledim. İkinci şiir ise bir arkadaşımın Rojava’da şehit olan kardeşi için yazdığı şiir” dedi.

Fourniau, albümünde Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinde 12 esere yer verdi.

“Kürtlere ‘Ayna’ gibiyim”

Yeni albümü dolayısıyla Rûdaw’a konuşan Eleonore, “Kürtlere ‘ayna’ oluyorum” dedi. Eleonore Fourniau, “2020 yılında çok önemli iki ozan; Said Gabari ve Said Yusuf hayatını kaybetti. Her iki sanatçının şarkılarının onların anısına albümde yer almasını istedim. Kürtlerin ülkesi çok büyük, kültürü çok zengin. Bu yüzden şarkıları seçmek benim için çok zor bir süreçti” dedi.

Son 12 yıldır Kürtçe müzikle ilgilenen, Kürt dili ve lehçelerini öğrenen Eleonore Fourniau; albümü için 500’den fazla Kürtçe türkü ve şarkı dinledi. Özellikle Erivan Radyosu’nun klipleri onun için ana kaynak haline geldi.

“Daha çok Kürtçe konuşmak istiyorum”

Eleonore Fourniau, “Kürtçeyi daha iyi konuşmak istiyorum. Sadece Kürtçe pratik yapmak ve konuşmak istiyorum. Kürt halkının müziğimi sevdiğine inanıyorum. Yabancı olduğum ve onların şarkılarını söylediğim için beni ilginç buluyorlar. Güney Kürdistan’a iki kez gittim. Yakın gelecekte tekrar Güney’e gidip konser vermeyi umuyorum” diye konuştu.

Eleonore Fourniau yeni albümünü İsmail Beşikçi Vakfı’nda düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.

Mardin’de klip çekti

Neynik albümünde 35 enstrümantalist de yer alıyor. Barselona’da “Xwezi min tu nasnekir ba” şarkısına, Mardin’de “Lawo” şarkısına klip çekti.

Müzisyen Eleonore Fourniau, 1987 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te doğdu.

2010 yılında müzik eğitimi almak üzere Türkiye’ye taşındı ve Kürt arkadaşları sayesinde Kürt kültürü ve müziğiyle tanıştı.

Elwonore şimdiye kadar Kürtlerin bir çok konser ve festivaline katıldı. Fourniau, Mikail Aslan, Sylvain Barou, Efrên Lopez ve daha birçok sanatçıyla sahne aldı.

İlginizi çekebilir