DBP’li eş başkanın basın açıklamaları ‚örgüt çağrısı‘ kabul edildi: 15 yıla kadar hapis istendi

DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun hakkında katıldığı basın açıklamaları, eylem ve etkinliklere ilişkin yapılan haberler “örgüt çağrısı” kabul edilerek, 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve 14 il eşbaşkanına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında 23 Aralık 2020’de gözaltına alınan ve belli bir süre tutuklu kalan DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun hakkında açılan davanın duruşması görüldü. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına Altun ve avukatları mazeret bildirerek katılmazken, iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.
HABERLER ‘ÖRGÜT ÇAĞRISI’
Partisinin ve diğer sivil toplum örgütlerinin düzenlediği etkinliklere katılan Altun’un bu eylem ve etkinliklere “örgüt çağrısıyla” katıldığını savunan iddia makamı, iddiasını Altun’un katıldığı, basın açıklaması, eylem ve etkinliklere ilişkin bazı basın yayın organlarında haber yapılmasına dayandırdı. İddia makamı, bu eylem ve etkinliklere ilişkin haberleri “örgüt çağrısı” olarak değerlendirerek, Altun’un üzerine atılı “örgüt üyesi olmak” suçunu işlediğini ileri sürdü.
İddia makamı mütalaasında şu ifadelere yer verdi: “Sanığın PKK/KCK terör örgütü talimatları doğrultusunda ve PKK/KCK terör örgütü güdümünde yayın yapan internet siteleri ve basın yoluyla yapılan çağrılar neticesinde gerçekleştirilen birçok eylem, miting, örgüt cenazesi ve basın açıklamasına katıldığına ilişkin görüntü inceleme ve tespit tutanakları, dosya kapsamında mevcut olan tüm delil ve belgeler ile sanığın savunması birlikte değerlendirildiğinde; sanığın eylemlerinin süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik gösterdiği, dolayısıyla sanığın PKK silahlı terör örgütü ile organik bağ kurduğu, PKK/KCK silahlı terör örgütü içerisinde faaliyet gösterdiği, örgütün hiyerarşik yapısı içerisinde üst kademe yöneticileri tarafından kendisine verilen emir ve talimatlar doğrultusunda hareket ettiği, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu bu suretle sanığın üzerine atılı PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği anlaşılmakla…”
İddia makamı söz konusu suçlamalardan Altun’un 7 yıl 6 ay ile 15 yıla kadar değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
DURUŞMA 12 EYLÜL’E ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, Altun ve avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için duruşmayı 12 Eylül’e erteledi.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir