‘Kayyum uygulamasına son vereceğiz’ diyen Kılıçdaroğlu, Özdağ’la imzaladığı protokolde kayyuma ‘şartlı’ destek verdi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bugün, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini duyurdu. Ardından Zafer Partisi ile Millet İttifakı bileşenleri arasında, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde ve sonraki süreçte yapılacak iş birliği esaslarını kapsayan bir protokol imzalandı.

Protokolde HDP’li belediyelere kayyum atanmasına yönelik bir madde de yer aldı. Söz konusu maddede “Mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir” denilerek “yargı süreci” ayrımının altı çiziliyor.

AKP döneminde ise yargı sürecine başvurulmadan da belediye başkanı görevden alınıp doğrudan kayyum atanıyordu.

Bugün kamuoyuna duyurulan yedi maddeden oluşan protokolun 4’üncü maddesinde olası kayyum atamaları hakkında şöyle deniliyor:

“Devletin varlığı ve bütünlüğünü hedef alan başta FETÖ, PKK, IŞİD olmak üzere bütün terör örgütleri ile etkin ve kararlı mücadele edilecektir. Terörle mücadele çerçevesinde, terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir. Terörle müzakere değil, mücadele edilecektir. Türkiye’nin milli ve üniter devlet yapısını hedef alan hiçbir siyasi ve hukuki düzenlemeye izin verilmeyecektir.”

Ortak Politikalar Mutabakat Metni’de farklı bir tutum vardı

Millet İttifakı’na dahil 6 partinin, 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçiminden önce kamuoyuna duyurduğu Ortak Politikalar Mutabakat Metni’de ise kayyum uygulamasına son verileceği belirtiliyordu.

İllgili maddelerde şöyle deniliyordu:

“Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki aşırı vesayetine son vereceğiz. Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacak, yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz. Seçilmiş yöneticilerin görevlerine bir yargı kararı olmadıkça son verilememesini güvence altına alacağız. Görev suçları sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan yerel yöneticilerin geçici olarak görevden uzaklaştırılmalarını da ancak yargı kararı ile mümkün kılacağız. Seçilme yeterliliğini kaybeden ya da görevden uzaklaştırılan belediye başkanının yerine gelecek kişinin belediye meclisi tarafından seçilmesini sağlayacağız.”

Kılıçdaroğlu’ndan ”Kayyum uygulamasına son vereceğiz” açıklamaları

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, birinci turdaki seçim kampanyası boyunca kayyum uygulamalarına son verileceğini açıklamadı.

CHP lideri Kars’ta katıldığı mitingte, “Bu ülkenin her karış toprağına demokrasiyi, barışı getireceğiz. Demokrasinin önündeki en büyük engel kayyum uygulamasına da son vereceğiz.” demişti.

 

/rd-np/

İlginizi çekebilir