Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya ile toplantı 9 Mart’ta Brüksel’de yapılacak

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, „İsveç Finlandiya ile daimi mekanizmanın üçüncü toplantısı 9 Mart’ta düzenlenecek“ dedi.

Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın açıklaması düzenlendi.

İsveç ve Finlandiya ile düzenlenecek toplantının 9 Mart’ta yapılacağı bilgisini veren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

„İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda taahhütleri var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil. 3’lü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek.

İki toplantı yapıldı, üçüncü toplantıyı Kur’an yakma eyleminden sonra da erteledik.

Üçüncü toplantının Brüksel’de olmasında fayda bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve diğer müttefiklerin „İsveç’te kanun değişti, İsveç açıklama yaptı, dolayısıyla üye olsunlar.“ diye söylemlerde bulunduklarını belirtti.

Çavuşoğlu, üçüncü toplantıya ilişkin, „(3. Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı) 9 Mart’ta düzenlenecek. Açıkça herkes, İsveç’in özellikle yükümlülüklerini yerine getirmediğini görsün. O nedenle Brüksel’de yapılmasına biz ‚evet‘ dedik.“ şeklinde konuştu.

Bu mekanizmanın bir müzakere olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, bunun iki ülkenin üyeliği için müzakere amacıyla kurulmadığını, mekanizmanın bu muhtıranın uygulanıp uygulanmadığını görmek ve anlamak için kurulduğunu söyledi.

Türkiye, Ocak ayında Stockholm’de gerçekleşen Kur’an-ı Kerim yakma eylemlerinden sonra İsveç ve Finlandiya ile yürütülen Daimi Ortak Mekanizması’nın süresiz askıya alındığını duyumuştu.

24 Ocak’ta duyurulan bu kararın ardından Şubat ayında üçüncüsü yapılması planlanan mekanizma toplantısını iptal etmişti.

 

/ajans/

İlginizi çekebilir