HDP’li Toğrul: Depremzedeler üşürken, sobalarımızı 48 saat beklettiler

Hantallığa neden olan devletin merkeziyetçi yapısının tartışılması gerektiğini ifade eden HDP Dîlok Milletvekili Mahmut Toğrul, “Yurttaşların acil ihtiyacı olan bir TIR ve bir kamyon sobayı yardımlarımızı Antep girişinde 48 saat beklettiler ve el koydular” dedi.
Deprem bölgelerinde ilk günler yükselen “Kurtarın” çığlığı, yerini barınma, ısınma, gıda ve hijyen malzemeleri çığlığına bıraktı. Depremden bu yana Dîlok ve Mereş’te depremzedelere yardım eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dîlok Milletvekili Mahmut Toğrul, devletin enkazlara geç müdahalesi ve partilerinin de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin depremzedeler için gönderdikleri yardımların engellenmesine dair konuştu.
DEPREM BEKLENİYORDU
Deprem beklenmesine rağmen iktidarın hiçbir tedbir almadığına dikkat çeken Toğrul, bilim insanlarının iki bölgeyi işaret ettiğini, birinin Çewlîg Karlıova, diğerinin ise Semsûr Sergolan’dan (Gölbaşı) başlayıp Hatay Aksu’ya uzanan hat olduğunu kaydetti. Ciddi bir organizasyonsuzluk ve eksiklik yaşandığını söyleyen Toğrul, ilk 72 saat devletin organize olamadığını, profesyonel arama kurtarma ekiplerinin sahaya yetişemediğini ifade etti.
‘CİDDİ BİR BASİRETSİZLİK VAR’
Devletin depreme geç müdahalesinin devletin merkeziyetçi yapısından kaynaklandığını sözlerine ekleyen Toğrul, “Ekipler 72 saat sonra alana yetiştiklerinde ise ya ekipmanları yoktu ya da hazırlıksızlardı. Çünkü enkaz alanına gelenler enkaz alanından yönlendirilmedi, merkezden kimin nereye gideceği saatlerce bekletildi. Yani düşünün bir ekip İslahiye’ye geliyor ama enkaza müdahale etmiyor, çünkü yetkililer diyor; biz sizin daha nereye yönlendirildiğinizi bilmiyoruz. İnsanlar bir taraftan enkazlarda yakınlarının kurtarılmasını beklerken, diğer yandan açlık ve soğukla boğuşmak zorunda kaldılar. İslahiye de konuştuğumuz insanlar, ‘biz enkazların başında bekliyorduk ancak müdahale edecek ne bir vinç ne de arama kurtarma timi vardı’ dedi. Yani düşünün siz enkazda yakınınızın sesini duyuyorsunuz ama müdahale edilmediğinden 6 saat sonra cenazesini çıkarıyorsunuz. Korkunç bir hazırlıksızlık ve basiretsizlik örneği var. AKP-MHP’nin çürümüş zihniyeti bu yıkımın boyutunu artırdı” şeklinde konuştu.
‘DEVLET ORGANİZE OLDUĞUNDA YARDIMLARI ENGELLEDİ’
Partilerinin de aralarında bulunduğu STÖ’lerin depremzedeler için gönderdikleri yardımların engellenmesine de değinen Toğrul, “AFAD ve devlet organize olduklarında ise bu sefer depremzedelere yardım etmek isteyen insanları engellemeye çalıştılar. Kolluk işini gücünü bırakıp partimizin de içinde bulunduğu depremzedelere yardım etmek isteyen STK’ları engelledi. Devlet organize olduğunda ise ‘yardımlar tek elden toplanacak’ dedi. Depremin üçüncü günü biz Nurdağı’na bir ziyaret gerçekleştirdik, kendilerine yeni yeni çadırların verildiğini, ancak onları ısıtacak bir sobanın olmadığını söylediler. Talepleri acil soba ihtiyacıydı. Bizde Sêrt ve Êlih’tan bir tır ve bir kamyon sobayı yola çıkardık. Antep girişinde yardımlarımızı 48 saat beklettiler. Bir taraftan donma tehlikesi yaşayan insanlar, diğer taraftan 48 saat bekletilen soba dolusu tırlar. Biz onlara siz nerede dağıtmamızı isterseniz orda dağıtalım önerisinde bulunduk, bunun üzerine Ankara’dan talimat beklediklerini söylediler. Sonra AFAD’ın deposuna getirilen sobalar kırılabilir durumu olmasına rağmen tırdan boşaltıldı. O yardımların depremzedelere ulaşıp ulaşmadığını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘DEVLETİN MERKEZİYETÇİ YAPISI TARTIŞILAMALI’
Depremle birlikte devletin merkeziyetçi yapısının tartışılması gerektiğini ifade eden Toğrul, yerel yönetimlerin öneminin altını çizdi. Depremzedelere ilk HDP ve gönüllülerin ulaştığını belirten Toğrul, şöyle konuştu: “Depremle birlikte çok net bir şekilde ortaya çıktı ki, devletin merkeziyetçi yapısı ciddi bir hantallığa neden oldu ve bu deprem vesilesi ile devletin merkeziyetçi yapısının tartışılması gerekiyor. Biz HDP olarak siyaset alanımızı sokaktan başlatan bir partiyiz. Yerelleri güçlü tutan siyaseti yerelden oluşturup merkeze taşıyan bir anlayışımız olduğu için çok hızlı bir şekilde organize olabildik ve insanlara bir bardak suyu, bir ekmeği ulaştırma konusunda başarılı olduk. Devletin başarısızlığının nedeni, hantal yapısı ve Kurdistan’da hazırlığını güvenlikçi politikalara yaslamış olmasından kaynaklanıyor.”
ÇADIR VE SOBA TALEBİ
Depremin yaralarının hala sarılmadığını belirten Toğrul, “Gittiğimiz birçok yerde halen daha çadır ve soba talep ediliyor. Yani düşünün ki bir devlet çok güçlü olduğunu iddia ediyor ama halen daha depremzedeye bir çadırı ulaştırabilmiş değil. Maalesef biz henüz kurulabilmiş bir konteynır alanı da görmedik” diye belirtti.
Mezopotamya Ajansı / Mahmut Altıntaş
İlginizi çekebilir