Belgesel görüntüleri ‘suç unsuru’ sayılmıştı: Yönetmen Sibel Tekin beraat etti

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin hakkında “Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli için çektiği görüntüler gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davada beraat kararı verildi.

Belgesel için çektiği görüntüler gerekçe gösterilerek “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanıp 44 gün hapsedilen belgesel yönetmeni, gazeteci ve akademisyen Sibel Tekin, beraat etti.

Tekin hakkında kalıcı yaz saati uygulamasına yönelik “Karanlıkta Başlayan Hayat” isimli belgeseli için çektiği görüntüler gerekçe gösterilerek “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla dava açılmıştı.

Bugün Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen altıncı ve karar duruşmasında, iddia makamı, beraat kararı verilmesini istedi. Mahkeme heyeti ise beraat kararı verdi.

Benzer haberler

Nikaragua’nın Almanya’ya karşı açtığı dava Salı…

Abdullah Zeydan cezaevindeki Demirtaş, Mızraklı ve Kaya’yı…

Ne olmuştu?

Sibel Tekin, 15 Aralık 2022’de Ankara’nın Tuzluçayır semtinde kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle karanlıkta işe giden insanları çektikten sonra, “infaz koruma memurlarının olduğu servis aracı ile yoldaki polis noktasının görüntülere girdiği” iddiasıyla ihbar edildi ve evine yapılan baskınla gözaltına alındı. 17 Aralık’ta da tutuklanarak Sincan Cezaevine gönderildi.

İddianame Tekin tutuklandıktan 16 gün sonra geldi. İddianamede savcı Tekin’in çeşitli örgütlerle bağlantılı olduğu öne sürdü ancak Tekin’in hangi örgüte üye olduğunu belirtmedi. Ayrıca “silahlı örgüte üye olma” suçundan cezalandırılması istendi.

Tekin’i karanlıkta çekim yaptığı için profesyonel bulmayan iddianame savcısı, “İnsanların, araçların, binaların net olarak görülmediği bir video kaydının belgesel işiyle uğraşan ve profesyonel olduğunu iddia eden şüphelinin çekimi ile uyumlu olmadığını” öne sürdü. Sibel Tekin 30 Ocak 2023’te tahliye edildi.

Ankara’nın hafızası olarak bilinen Sibel Tekin, Beyaz Motosiklet’in yapımcılığını üstlenmişti. Tekel Grevi, Haziran Direnişi, 10 Ekim gibi birçok toplumsal hareket ve eyleme kamerasıyla tanıklık eden Tekin, çok sayıda belgesel hazırlamıştı.

İlginizi çekebilir