Amed Tiyatro Festivali başladı

 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen 9’uncu Amed Tiyatro Festivali, başladı. Bu yılki festivalde 19 oyun sahnelenecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve Amed Şehir Tiyatrosu öncülüğünde düzenlenen Amed Tiyatro Festivali, Sur ilçesindeki tarihi İskender Paşa Konağı’nda başladı.

Bu yıl “Varlığınla, kimliğinle” başlığıyla gerçekleştirilen festival, 27 Nisan’a kadar sürecek. Rojhılat ve Kürdistan Bölgesi’nden de tiyatro gruplarının katıldığı festivalde 14 Kürtçe, 5 Türkçe oyun sahnelenecek.

Açılış programına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir, sivil toplum örgütü temsilcileri ve tiyatrocular katıldı.

Burada konuşan Doğan Hatun, “Seçimlerde halkımıza biz söz vermiştik, işte o ilk sözümüzü yerine getirdik” dedi.

Festivalde Rituelistik Playroots gösterildi ve bu performansta Kürtlerin eski geleneksel oyunları hatırlatıldı.

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu festival tertip komitesi yöneticilerinden Özcan Ateş, “Bugün 9’uncu Amed Tiyatro Festivali başladı. Bu bizim için büyük bir mutluluk. Elbette daha önce de bu festivalleri düzenliyorduk. Bu güne kadar aksatmadan getirdik, daha çok Sur içini mekan olarak kullanıyorduk” diye konuştu.

Festivale Duhok ve Kerkük’ten gelen gruplar iki, Rojhılat’ın Urmiye ve Seqiz kentlerinden de iki tiyatro grubu katılıyor.

Festivale Kürdistan Bölgesi’nden katılan sanatçılar, bu tür etkinliklerin daha sık düzenlenmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Duhoklu tiyatro sanatçısı Adil Hasan, “Bugün bu bahçede farklı görüş ve fikirler toplanmış alış veriş yapıyoruz. Umarım bu siyasi durumu da etkiler ve Kürtler daha çok bir araya gelip bu tür kültürel aktiviteler düzenleyebilir” dedi.

Rojhılat’tan katılan sanatçılar da sanat ruhunun Kürtlerin bir birine yakınlaşmasına vesile olacağını belirtti.

Rojhılatlı sanatçı Qudbedin Sadiqi, “Tiyatro Festivali’nin buluşma ve kültürel alışverişin en önemli mekanı olduğuna inanıyorum. Tartışma ve diyalog kültürünün güçlendirilmesi de önemli” diye konuştu.

Bu festival ayrıca Diyarbakır Büyükeşhir Belediyesi tarafından kayyım döneminden sonra düzenlenen ilk tiyatro festivali oldu.

27 Nisan’a kadar devam edecek festivalde her akşam 2 oyun gösterilecek.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir