9. Uluslararası Duhok Film Festivali’nde 98 film seyirciyle buluşuyor

9. Uluslararası Duhok Film Festivali dün başladı. Festivalde 98 film sinema severlerle buluşuyor.

Dün Kürt yönetmen Hüseyin Hasan’ın Bûka Baranê isimli filmiyle start alan 9. Uluslararası Duhok Film Festivali’nde 98 Kürtçe ve yabancı belgesel, animasyon uzun ve kısa metrajlı film gösterime giriyor. Festival 8 Aralık’a kadar devam edecek.

Rûdaw’a konuşan Bûka Baranê filminin yönetmeni Hüseyin Hasan, korona virüs salgının başladığı 2019 yılında filmin çekimlerine başladıklarını belirterek “Filmimiz bu yıl tamamlandı. Bu zor dönemde film çekiyor olmak oyuncular ve beni ruhen baskı altında  kalmamıza neden oldu. Ama en sonunda filmi tamamlaya bildik” şeklinde konuştu.

9. Uluslararası Duhok Film Festivali’nde dört dalda 55 film ödül için yarışacak. 20 kişilik jüride Kürt ve yabancı tanınmış şahsiyetler yer alıyor.

Jüride yer alan Şehram Ali festivalin dört parça Kürdistan’daki sinemayla ilgilenen Kürt gençlerine ilham ve sponsör olmasını dilediğini söyledi.

9’uncusu düzenlenen Uluslararası Duhok Film Festivali bu yıl “Göç” temasıyla düzenleniyor. Festivale katılan 6 uzun metrajlı Kürtçe film Rojavalıların kaldığı Duhok’un Domiz Mülteci Kampı’nda da gösterime girecek.

Duhok Film Festivali hazırlık Komitesi üyesi Hasan Arif ise Rûdaw’a yaptığı açıklamada festivalin neden “göç” temasını konu aldığını şu sözlerle ifade etti:

“Rusya ve Ukrayna savaşı, Suriye’deki olaylar çok sayıda insanın başka ülkelere göç etmesine neden oldu.  Duhok kenti çok sayıda sığınmacı ve göçmene ev sahipliği yapan şehirlerden bir tanesi. Bu nedenle bu yılki festivalde göçü konu aldık.”

Hasan Arif, 570 filmin 9. Uluslararası Duhok Film Festivali’ne katılmak için başvurduğunu bunlar arasında 98 filmin seçildiğini kaydetti. Festivale katılan filmlerin 51’i yabancı 47’si Kürt filmi.

/rd/

İlginizi çekebilir