YSP: Ceylan Önkol’un katilleri aklandı faillerin bir teki bile yargılanmadı

Yeşil Sol Parti (YSP) Ceylan Önkol’un öldürülmesinin 13’üncü yılında bir açıklama yayınladı. Katilleri aklandığını, faillerin bir tekinin bile yargılanmadığını belirten YSP açıklamasında şöyle denildi:

”28 Eylül 2009 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Xiraba (Şenlik) köyünde koyunlarını otlatan 12 yaşındaki Ceylan Önkol, bölgedeki karakol tarafından atılan bir havan mermisiyle katledildi.

Üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen Ceylan’ın öldürülmesiyle ilgili tek bir fail yargılanmadı. Suçunu ve sorumluluğunu gizlemek isteyen devlet erki, bu katliamı görülen lüzum üzerine tazminat ödeme yoluna gitti. Bir kez daha faillerin adeta cezasızlıkla ödüllendirilip yeni katliamlara kapı aralandığı bu mevzu böylelikle üzeri kapatılmak istendi. Bununla da yetinmeyip Ceylan’ın anısını yaşatmak ve Kürt çocuklarına reva görülen ölümleri unutturmamak adına Lice Belediyesi tarafından adının verildiği parkın ismi, kayyım tarafından değiştirildi. Bu durum, halkların iradesini gasp eden AKP iktidarının, bir Kürt çocuğun adına dahi tahammülsüzlüğünün açık göstergesidir.

Tarih boyunca Kürt çocukların varlıkları, hâkim ideolojiye karşı duruşları ve sözleri tehdit unsuru sayıldı, sayılmaya devam ediliyor. Uğur Kaymaz’dan Ceylan Önkol’a; Mahsun Mızrak ve Enes Ata’dan Cemile Çağırga’ya sayısız Kürt çocuk; Kürt ve çocuk düşmanı politikalar sonucu işkenceye uğradı ve katledildi. Siyasallaşmış devlet kurumları söz ve eylem birliği yapmışçasına bu zihniyetin payandalığını yaparak bu suça ortak oldu.

Ceylan Önkol’un katledilmesi üzerinden geçen süre ne acımızdan ne de öfkemizden bir şey eksildi. Ceylan Önkol ve katledilen tüm çocukları unutmayacak, çocuk düşmanı ve katliamcılarından işledikleri suçların hesabını mutlaka soracağız; tüm çocuklara sözümüz olsun.”

Çocuk, barış, özgürlük!

Yeşil Sol Parti Çocuk Komisyonu

28 Eylül 2023

İlginizi çekebilir