Yemek tarifinden ekonomi makalesine yapay zekanın kullanımı genişliyor

İster elmalı tart tarifi sorun ister enflasyonun nasıl düşürüleceğini. Hayatımıza hızlı bir giriş yapan ve kullanım alanlarıyla tartışmaya yol açan sohbet robotu ChatGPT’nin hepsine bir cevabı var. Hem de makale gibi.

Senaryo yazabiliyor, şarkı besteleyebiliyor, yazım tarzınızı öğrenerek kurgusal veya teknik, sizinle birlikte uzun içerik oluşturabiliyor. Arada eksik ya da yanlış bilgi verse de öğrenmeye ve kendini geliştirmeye devam ediyor.

ABD’de üniversite öğrencileri sohbet robotunu projelerinde zaman kazanmak için ve bazen de daha gelişmiş bir arama motoru amaçlı kullanıyor.

VOA Türkçe’ye konuşan George Mason Üniversitesi’nden muhasebe öğrencisi Jordan Glaze ChatGPT’yi kapsamlı projelerde taslak çıkarmak için kullandığını söylüyor.

Kimilerinin aksine ChatGPT’nin kariyerine zarar vermesinden ya da gelecekte işini elinden almasından pek endişeli değil ve “Bana epey zaman kazandırdı. Yasal düzenleme yapılmazsa tehlikeli olabilir. Ama benim kariyerime zarar vereceğini sanmıyorum. Kontrol altında tutulduğu sürece yardımcı olabilir” diyor.

ABD’de eğitim gören ve ana dili İngilizce olmayan bazı uluslararası öğrenciler de sohbet robotunu dilbilgisi denetimi için kullandığını söylüyor.

George Mason Üniversitesi’nden Sam Hamid onlardan biri. Hamid, kullanan kişi güçlü ve zayıf yönlerinin bilincinde olduğu sürece sohbet robotunu faydalı buluyor.

“İnsanlar teknolojinin yerini alamayacağı işler bulmak zorunda”

Peki ChatGPT, çalışanları işlerinden edebilir mi? VOA Türkçe’ye konuşan Duke Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri uzmanı Dr. Cynthia Ruden’a göre bazı iş kollarında bu mümkün.

Yapay zekanın insanlığın yararına kullanılmasına yönelik projelerde çalışan Dr. Cynthia Ruden, redaktörler arasında işten çıkarılanlar olduğuna ilişkin haberlerin geldiğini ve teknolojinin gelişmesiyle bu durumun kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Ruden, ‘’Teknoloji bir yere gitmediğine göre, insanlar esnek ve dirençli olmak ve belki de teknolojinin yerini alamayacağı işler bulmak zorundalar’’ diyor.

Robot kuryeler kampüste yemek siparişi taşıyor

ChatGPT, üretken yapay zeka araçlarından sadece biri. Yapay zekanın başka örnekleri özellikle fiziksel güç gerektiren alanlarda insanların yerini aldı bile.

Virginia’daki George Mason Üniversitesi’nin devasa kampüsünde 4 yıldır yolları arşınlayan bu robotlar öğrencilere ve akademisyenlere yemek taşıyor.

Yapay zeka ile de desteklenen Starship robotları, sipariş gelir gelmez restorandan paketi alıyor ve dakikalar icinde sahibine sıcak ve taze bir sekilde yetiştiriyor.

Üstelik bahşiş de beklemiyor. İşini bitiren robot tekrar durağa geri gelip sıranın sonuna geçiyor.

Avukat sohbet robotunu kullandı, robot var olmayan dava dosyaları üretti

İnternet ortamındaki milyarlarca veriye dayanarak oluşturulan ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları bazı endişeleri beraberinde getirdi. Son aylarda bu kaygıları haklı çıkaran olaylar yaşandı.

Örneğin New York’lu 30 yıllık avukat Steven Schwartz bir davaya hazırlanırken ChatGPT’yi kullandı ama dava dosyası aslında var olmayan davalar ve referanslarla doluydu.

/VOA/

İlginizi çekebilir