WSJ: ABD istihbaratı, Navalny’nin ölüm emrini Putin’in vermediği görüşünde

🔴 Wall Street Journal’ın Amerikan istihbarat birimlerine dayandırdığı haberine göre, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny’nin öldürülmesi emrini muhtemelen Devlet Başkanı Vladimir Putin vermedi…

Putin ve Kremlin’in en büyük muhalifi konumundaki 47 yaşındaki Navalny, 16 Şubat’ta Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki bir cezaevi kolonisinde aniden hayatını kaybetmişti.

Navalny’nin cenazesi Rusya’nın başkenti Moskova’da sıkı güvenlik önlemleri altında defnedildi.

Yakın çevresi ve ABD dahil Batılı kaynaklar, Navalny’nin ölüm emrini Putin’in verdiğini öne sürmüş, iddialarını desteklemek için de kanıt sunacaklarını bildirmişlerdi. Kremlin devletin herhangi bir dahli olduğunu reddetmişti.

Putin, geçen ay yaptığı bir açıklamada, Navalny’nin ölümünü “üzücü” olarak nitelendirmiş ve Navalny’nin ülkeye dönmeme koşuluyla, bir esir takasıyla Batı’ya teslim etmeye hazır olduğunu söylemişti.

Keza Navalny’nin yakınları da bu tür görüşmelerin yapıldığını teyit etmişti.

WSJ, konuya vakıf olan ancak ismi açıklanmayan kişilere dayandırdığı haberinde, ABD istihbarat kurumlarının Putin’in, Navalny’nin öldürülmesi emrini muhtemelen vermediği sonucuna vardığını aktardı.

Haberde, bununla birlikte Washington’ın Rus lideri, Aleksey Navalny’nin ölümüyle ilgili tüm sorumluluktan muaf tutmadığının da altı çizildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise, bugün (27 Nisan) yaptığı açıklamada, WSJ’nin “içi boş spekülasyonlar” içerdiğini söylediği haberini gördüğünü söyledi.

Peskov, gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine “Yazıyı gördüm, dikkat etmeyi hak eden yüksek kaliteli bir malzeme olduğunu söyleyemem.” sözleriyle istihbarat içerikli haberi küçümseyen bir dil kullandı.

WSJ’nin kaynaklara dayandırdığı haberinde bulgunun “istihbarat camiasında geniş çapta kabul gördüğü ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı, Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi ve Dışişleri Bakanlığı’nın istihbarat birimi dahil çeşitli kurumlar tarafından paylaşıldığı” dile getirildi.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir