Washington’da Amerika-Afrika Zirvesi

ABD Başkanı Joe Biden Afrika liderlerini Washington’da ağırlamaya hazırlanıyor. Amaç Afrika’yla güven açığını kapamaya çalışmak.

Washington’da zirve Salı günü başlayacak ve üç gün sürecek.

Biden yönetimi Çin ve Rusya’nın kıtada artan etkisinden çok Afrikalı liderlerle işbirliğinin geliştirilmesi çabalarına odaklanma amacında.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre zirveyi “Afrika kıtasıyla Amerika arasındaki ortaklıkları derinleştirmek için fırsat” olarak niteledi.

Jean-Pierre, iş dünyasından sağlığa, barıştan güvenlik konularına kadar birçok konunun zirvede gündeme geleceğinin mesajını verdi.

Biden’ın zirvede Afrika Birliği’nin G-20’nin sürekli bir üyesi olması için desteğini açıklayacağı belirtiliyor.

Zirve Washington’da salgının başlamasından bu yana en büyük uluslararası etkinlik olacak.

Zirveye 49 devlet ya da hükümet başkanı davetli. Yetkililer başkent Washington’da yaşayanlara yol kapamalarına ve arttırılmış güvenlik önlemlerine hazırlıklı olmaları çağrısında bulunuyor.

Zirvede görüşmelerin merkezinde Covid-19, iklim değişikliği, Rusya’nın Ukrayna işgalinin Afrika üzerindeki etkileri, ticaret konularının olması bekleniyor.

Biden Amerika-Afrika iş forumunda bir konuşma yapacak, liderlerle bir araya gelecek, Beyaz Saray’da liderler onuruna akşam yemeği verecek ve zirvenin bazı bölümlerine katılacak.

/VOA/

İlginizi çekebilir