Rus uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı, Moskova’nın yarım asır sonraki misyonu başarısızlıkla sonuçlandı

Rusya’nın 47 yıl aranın ardından gerçekleştirdiği ilk Ay misyonu, Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkarak Ay’a çarpması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Benzer haberler

Austin: Hamas’ın Gazze’deki birliklerimize…

Tayakısı: Buğday Taban Fiyatı En Az 15 Lira olmalı

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), 11 Ağustos’ta fırlatılan uzay aracı Luna-25’in yaşadığı teknik sorunların ardından Ay’a çarptığını duyurdu.

Roscosmos, aracın cumartesi günü iniş öncesi yörüngeye oturtulurken meydana gelen bir sorundan kısa süre sonra araçla teması kaybettiğini bildirdi.

Akabinde, Roscosmos’un bir Telegram iletisinde “Operasyon sırasında, otomatik istasyonda manevranın belirtilen parametrelerle gerçekleştirilmesine izin vermeyen anormal bir durum meydana geldi” ifadelerine yer verildi.

Roscosmos’un açıklamasının devamında, “Araç, öngörülemeyen bir yörüngeye girdi ve Ay’ın yüzeyiyle çarpışması sonucu varlığı sona erdi” denildi.

Luna-25, 11 Ağustos’ta Moskova’nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy uzay üssünden Soyuz 2.1b roketiyle fırlatılmıştı.

Rus uzay yetkililerine göre başarılı geçen fırlatmanın ardından uçuş yörüngesine giren Luna-25’in, 21 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna iniş yapması bekleniyordu.

Bir yıllık görev süresi boyunca başlıca görevleri arasında Ay’da su kaynağı bulmak olan Luna-25, bunun yanı sıra uzay ışınlarının ve elektromanyetik emisyonların Ay yüzeyindeki etkilerini incelemesi öngörülüyordu.

/euronews/

İlginizi çekebilir