Rojava merkezli görüşme trafiği: Özerk Yönetim ile Şam rejimi, Brett McGurk ile Hakan Fidan görüştü

Rojava yönetiminden bir heyet Şam’ı ziyaret etti. Bedran Çiya Kurd başkanlığında yapılan ziyarette “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve tek bayrak konusunda tarafların anlaştığı“ kaydedildi. Öte yandan McGurk ve Hakan Fidan’ın gizlice görüştüğü de iddia edildi.

Şakul Avsat gazetesinde yer alan habere göre Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Komitesi Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd başkanlığındaki bir heyet Şam’ı ziyaret ederek Suriyeli yetkililer ile görüştü.

Görüşmede Rojava özerk yönetimi heyeti ile Şam yetkilileri 2019 yılında her iki taraf arasında varılan Suriye ordu güçlerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye konuşlandırılması anlaşmasının güncelleşmesini görüştü.

Rojava yönetiminden bazı kaynaklar ise görüşmelerin olumlu bir atmosferde geçtiğini ve Şam yönetiminin Türkiye’nin güçlerini Suriye ve Rojava topraklarından çekmeyene kadar hiçbir anlaşmaya imza atmayacaklarını söylediği bildirildi.

Suriye Demokratik Meclisi (MSD) bir süredir Suriye yönetimi ile yeniden diyalog başlatmak için girişimde bulunmuş ancak sonuç alamamıştı.

Şam ile Rojava yönetimi arasındaki görüşme Türkiye ve Suriye arasında normalleşme girişimlerine denk gelmesi dikkat çekti.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk  ile MİT Başkanı Hakan Fidan arasında Körfez ülkelerinden birinde gizli bir görüşme olduğu ileri sürüldü. Görüşmede bölgedeki durumun yatıştırılması ele alındı.

McGurk-Fidan görüşmesinin ardından ABD’li yetkili Nicholas Grainger, Rojava’da bir görüşme turu gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı iç güvenlik güçlerinin (Asayiş) “Türkiye’nin güney sınırlarından Suriye’nin 30 kilometre derinliğe çekilmesinin yanı sıra yerel meclislerin yeniden kurulması ve Suriyeli mültecilerin bu bölgelere geri dönüşü“ konularının ele alındığı ileri sürüldü.

Konuya ilişkin olarak Rojava Özerk Yönetimi’nden resmi bir açıklama yapılmadı. ABD’li diplomat Brett McGurk ve Hakan Fidan görüşmesine ilişkin de resmi açıklama yapılmadı.

Diğer yandan Suriye Demokratik Konseyi Eşbaşkanı İlham Ehmed ise Özerk Yönetim ile Suriye rejimi arasında herhangi bir görüşmenin olmadığını açıkladı.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir