Ölüye Saygı İnisiyatifi: Enkazların alelacele kaldırılması cenazelere zarar verecektir

Ölüye Saygı İnisiyatifi ile birlikte 46 kurumun yaptığı ortak açıklamada, deprem bölgesindeki enkazların alelacele kazılması ile cenazelerin zarar gördüğü belirtilerek, “Ölülerin layıkıyla defnedilmemesi ne hukuki ne de insanidir” denildi.

Mereş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları tamamlanmamışken enkazların kaldırılmasına başlandı. Çalışmaların başlaması ile beraber iş makineleri ile parçalanan insanlara ait görüntüler açığa çıktı. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, söz konusu durumun insan onuruna aykırı olduğunu belirterek, yazılı açıklama yaptı. Çok sayıda kurum ve sivil toplum örgütü açıklamaya imzacı oldu.

‘YARALARIMIZI GÜÇLÜ DAYANIŞMA İLE SARABİLİRİZ’

Depremlerde 36 bin 187 kişinin hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “On binlerce insan yıkılmış binaların altından ölü ya da diri çıkarılmayı bekliyor. Hayatını kaybedenlerin derin acısı içerisindeyiz, yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Yaralarımızın ancak güçlü bir dayanışmayla sarılabileceğini biliyoruz. Bu süreçte dayanışmaya omuz veren her kişi ve kuruma sonsuz bir minnet ve saygı duyduğumuzu belirtmek istiyoruz” denildi.

‘CENAZELERİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZUYOR’

Cenazelerin söz konusu durumda çeşitli eziyetlere maruz kaldığının vurgulandığı açıklamada, yaşamını yitirenlerin yakınlarının cenazelerinin kendi imkanlarıyla savcılığa götürüp onay almak zorunda bırakıldığına dikkat çekildi. Teslim prosedürünün usule uygunluk gözetilmeden ve insan onurunu zedeleyecek şekilde ihlal edildiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Enkazın alelacele kaldırılmaya başlanması cenazelerin vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olabilmektedir. Enkazdan çıkarılan, yaşamını yitirmiş depremzedeler kimi zaman doğrudan battaniyelere sarılarak kimi zaman toplu biçimde defnedilebilmektedir. Göçmen ve mülteciler ile LGBTİ+ gibi çeşitli topluluklar yeterince yardımlara erişememekte ve cenazelerine ulaşmakta da sıkıntılar çekmektedir. Ölülerin layıkıyla defnedilmemesi ne hukuki ne de insanidir. Cenazelerin usulüne uygun biçimde defnedilmesi amacıyla gerekli imkânların yaratılması, cenazelerin uygun biçimde çıkarılması ve yakınlarına teslim edilmesi yalnızca ölüye saygının temel ilkesi değil; aynı zamanda yaşayanlara saygı göstermenin de gereğidir. Ayrıca ölülerin layıkıyla defnedilmesi adaletin sağlanmasında da önemli bir adım olacaktır.”

‘CENAZELER USULE UYGUN ŞEKİLDE TESLİM EDİLMELİ’

Cenazelere saygı ile yaklaşılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Bu felakette oldukça çetin kış şartlarında enkaz başında yakınlarının cansız bedenlerini bekleyen herkese cenazeleri usulüne uygun bir şekilde teslim edilmelidir. Herkesi bu en insani talebimize destek olmaya; hükümeti de bu konuda sorumlu davranarak gereğini yapmaya çağırıyoruz!” denildi.

47 KURUM İMZACI OLDU

İmzacı olan 47 kurum şu şekilde: “Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi (ÖSAİ), İnsan Hakları Derneği (İHD) , Diyarbakır Tabip Odası, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) , Hafıza ve Adalet Merkezi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV). Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş, Hukukçular Derneği (ÇHD) , Adil Yargılama Haklarına Erişim Derneği  (AYHED), Basın ve Hukukta Hakikatleri Araştırma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekler Federasyonu ( ADFE), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSA), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Federasyona Demokratika Elewi (FEDA), Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF), Almanya Tilkililer Sosyal Dayanışma Derneği (Maraş), Maraş Yaşamı Yerinde ve Yeniden İnşa Hareketi, Kadının İnsan Hakları (KİH) – Yeni Çözümler Derneği, Kadın Zamanı Derneği, Kaos-GL, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER) , Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Suriye Evi Derneği, Suriye Toplum Derneği, Halkların Köprüsü , Demokrasi İçin Birlik (DİB), İnsan Hakları ve, Sosyal Güvenlik Forumu, Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD), 78’liler Girişimi, 17 Mayıs Derneği, Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), Bingöl, Yayladere, Güneşlik Köyü Yardımlaşma Derneği, Însiyatîfa Derûnnasên Mezopotamyayê Der –Mez, Gün-Der.”

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir