ÖHD: İnsanlığa karşı suçlara son verin

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap ve Avaşîn bölgelerinde HPG’lilere karşı kimyasal silah kullanımına dair açıklama yaptı. “Kürtlere karşı savaş suçlarını durdurun” başlığıyla yapılan açıklamada, “Türk Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında 2021’den beri sürdürdüğü operasyonlarda, uluslararası hukuk tarafından savaş suçu olarak nitelendirilen kimyasal kullanıldığına dair ciddi bulgular, açıklamalar ve görüntüler yer almaktadır” denildi.
ENGELLERE TEPKİ
Kimyasal silah kullanımının Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin (CWC) ihlali olduğuna dikkat çekilen açıklamada, görüntülerin soruşturulması istendi. Açıklamada, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bölgede inceleme yapmak isteyen heyetlere izin vermediğine işaret edilerek, “Bölgelere incelemeye gelen uzman heyetlerine karşı engelleyici politikalarına bir an önce son verilmeli ve kendi topraklarında gerçekleşen kimyasal saldırılara karşı derhal araştırmalara başlamalı” çağrısı yapıldı.
OPCW’YE ÇAĞRI  
“AKP-MHP iktidarı işlediği savaş suçlarına, insanlığa karşı suçlara ve Kürt düşmanlığına son vermelidir” vurgusu yapılan açıklamada, uluslararası kuruluşlara ise şu çağrı yapıldı: “Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (CWC)’ye üye devletler soruşturma talep etmeli, OPCW tarafından derhal bir inceleme ve soruşturma yürütülmeli. BM’ye üye devletler soruşturma talep etmeli, BM Genel Sekreteri’nin biyolojik veya kimyasal silahların iddia edilen kullanımlarını araştırmak için özel mekanizmasını kullanarak; bir inceleme ve soruşturma başlatmalı. Savaş suçu işleyen Türk Hükümeti ve tüm uluslararası mekanizmalara yeniden sesleniyoruz; Kürdistan coğrafyalarında onurlu bir yaşamın inşası için tüm hukuki yollara başvuracağız ve işlediğiniz suçların, yapmadığınız denetimlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz!”

 

/MA/

İlginizi çekebilir