NATO, 30 askerinin yaralanmasının ardından Kosova’ya ilave güç gönderiyor

Kosova’nın Zvecan kasabasında önceki gün çıkan çatışmalarda 30 NATO askeri ve 52 Sırp protestocunun yaralandığı belediye binası yine NATO askerlerince güvenlik altına alındı.

Benzer haberler

Ukrayna: Rusya’nın Zelenskiy’e suikast planını…

Uluslararası Göç Örgütü: Dünya genelinde 280 milyon göçmen…

Kosova’nın Zvecan kasabasında önceki gün çıkan çatışmalarda 30 NATO askeri ve 52 Sırp protestocunun yaralandığı belediye binası yine NATO askerlerince güvenlik altına alındı.

Çok sayıda etnik Sırp’ın önünde toplandığı binada ABD, İtalya ve Polonya’dan gelen NATO askerlerinin görevlendirilmesiyle durumun şimdilik sakin olduğu belirtildi.

Pazartesi günü Zvecan’daki Sırp protestocular NATO askerlerine göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları attı. KFOR olarak bilinen NATO gücü, çatışmalarda 30 askerinin yaralandığını açıklarken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç de 52 Sırp’ın yaralandığını duyurdu.

Basında çıkan haberlere göre de Sırpların çoğunlukta olduğu başka bir kasaba olan Leposaviç’te, etnik Arnavut bir belediye başkanı dışarıdaki protestocular nedeniyle 24 saatten fazla ofisinden çıkamadı.

AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell yaşanan şiddeti kınadı.

Borrell Twitter’da “@NATO_KFOR birliklerine, medyasına, sivillere ve polise karşı işlenen şiddet eylemleri kesinlikle kabul edilemez.” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Sırpların boykot etmiş olduğu seçimlerin ardından Kosova’nın kuzeyindeki Sırp çoğunluklu bölgede etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması gerginliğin tırmanmasına neden oldu.

Taraflar birbirini suçluyor

Kosova makamları Vuciç’i istikrarı bozmakla suçlarken, Vuciç ise Kosovalı yetkilileri yeni belediye başkanlarının atanmasında ısrar ederek sorun çıkarmakla suçluyor.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de Twitter’da “Demokraside faşist şiddete yer yoktur. Oy pusulasına mermiyle itiraz yoktur.” şeklinde açıklama yaptı.

Vuciç, ABD, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere büyükelçileriyle Belgrad’da bir araya gelecek ve daha sonra Rusya ve Çin’in Sırbistan büyükelçileriyle görüşecek.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani RAI devlet radyosuna verdiği demeçte Vuciç ve Kurti ile hali hazırda görüştüğünü söyledi ve şunları aktardı:

“Herkesi sakin olmaya davet ettim. Şiddeti bırakın dedim ve onlar da umarım dinleyecekler. İkisi de bu konuda büyük bir istek gösterdi, ama göreceğiz.”

NATO’nun Napoli’deki Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanı Amiral Stuard Munsch, konuyla ilgili açıklamasında, Kosova’ya ilave kuvvet gönderilmesinin KFOR’un güvenliği temin etmesi için ihtiyaç duyduğu kabiliyetleri sağlamak üzere ihtiyati tedbir olarak kararlaştırıldığını bildirdi.

Munsch, “Tüm taraflar, Kosova’nın tüm bölgelerinde barışı baltalayacak eylemlerden vazgeçmelidir.” ifadesini kullandı.

NATO’nun Napoli’deki Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığının Kosova’daki durumu yakından takip ettiği, KFOR ile ihtiyaç duyabileceği kabiliyet ve kuvvetlerin temini için koordinasyonu sürdüreceği kaydedildi.

Euronews

İlginizi çekebilir