Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç’un köyüne girişi yasaklandı

Cizre’de 14 Aralık 2015’te ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında mahsur kaldığı bodrum katında yakılarak katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ve Orhan Tunç’un annesi Esmer Tunç (70), 20 yıldır “izin” alarak gittiği Cudî Dağı’nın eteklerinde bulunan Cifanê köyüne bu yıl yasaklar nedeniyle gidemiyor.

Köyüne gitmek için Şırnak Valiliğine başvuran Tunç’a, hakkında 2002’deki Newroz etkinliğine katıldığı gerekçesiyle “Örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan dava gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Tunç, köy girişinde bulunan askerler tarafından engellenerek, izin almak için yeniden valiliğe başvurması söylendi.

20 yıldır izinle gidiyor

Benzer haberler

Kürt gazeteciler STERK TV VE MEDYA HABER TV’ye yapılan…

Çin’den Amerika’ya uyarı: Kırmızı çizgi aşılırsa…

  • Diyaliz hastalığı bulunan ve yürütmekte zorlanan Tunç, 20 yıldır her bahar ve yaz aylarında aldığı izinlerle köye gidebildiğini belirterek, yasak kararına tepki gösterdi. Tunç, köylerinin yaklaşık 30 yıl önce yakılarak boşaltıldığını belirterek, şunları söyledi: “20 yıldır zaten izin alarak köye gidiyordum. Ancak bu yıl köyün girişi bana yasaklandı. Köy yakıldıktan 8 yıl sonra köye giriş yasaklıydı. Son 20 yıldır insanlar bağ, bahçelerine gitmek için izinle giriş yapabiliyor. Köyde insanlar tarımını yapıp hayvanlarını besliyor. İzin aldığın sürece köye gitmek için fazla sorun çıkartmıyorlar. Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte Şırnak’a gidip, gerekli izinleri alarak köye gidebiliyordum. Geçen gün izin istediğimde, köyün girişinde bulunan asker bizi durdurdu ve Genel Bilgi Taraması (GBT) yaptılar. Sonrasında ‘senin sicilinde köye girmek yasak’ dediler. 2002 Newrozu’na katıldığım için bahane üretip, ceza vermişlerdi.”

Bunu kabul etmiyorum

Girişi engellenen köyünde evinin ve bahçesinin olduğunu belirten Tunç, engellemenin son bulmasını istedi. Tunç, “Bahçem, evim, hayvanlarım, elektrik abonem köyde olmasına rağmen yasak dediler. Güvenlik noktasında bulunan askerler, duruma itiraz etmemden kaynaklı ‘bu seferlik geçebilirsin ama bundan sonra izin vermeyiz’ dedi. Hakkımı arayacağım ve bu konunun peşini bırakmayacağım. Bu yasağın kalkmasını istiyorum. Zaten köyün dört bir yanında devletin karakolları var ve sürekli gözleri üzerimizde. Bunu kabul etmiyorum” diyerek tepki gösterdi.

 

Kaynak: Yeni Özgür Politika

İlginizi çekebilir