Mazlum Kobani: Kürtçe bizim kırmızı çizgimizdir

SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani, Kürt dilinin kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu belirterek, Suriye hükümeti ile Kürt diline ilişkin asla  pazarlık yapmalarının söz konusu olmayacağını söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri  (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani Rojava Kürt Dili Kurumu’nun düzenlediği çalıştaya gönderdiği videolu mesajda “İnsanlık dil ile toplumsallığa adım attı. Bir ulus dili varsa ulustur. Bugün toplumun yüzyüze kaldığı birçok sorun, dil konusu ile yakından bağlantılıdır” dedi.

Mesajının devamında Kürt dilinin Rojava’daki seyrine de değinen Kobani şunları dile getirdi:

Benzer haberler

43. İstanbul Film Festivali ödülleri verildi

İrlanda, sığınmacıları İngiltere’ye geri göndermek…

 “Devrim sürecinde özgürlük ile dil, demokrasi ile dil, toplumsallık ile dil arasında çok büyük bir bağın olduğunu anladık. Devrimde hangi yöne adım atsak ilk önce dil meselesi önümüze çıktı. Çok esas bir konu olarak dil sorunun çözümü kendini acilen dayattı. Devrimimiz geliştikçe Kürt dilinin de geliştiğini ve önem kazandığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Örgütsel çalışmalarda, bireysel ilişkilerimizde Kürtçe’yi esas almazsak toplumda da Kürtçe’yi geliştiremeyiz dedik. Bu temelde Kürt dilinin önemi her geçen gün arttı.”

Kürt dilinin kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu belirten SDG Genel Komutanıi, Suriye hükümeti ile Kürt dili üzerine asla pazarlık yapmalarının söz konusu bile olmayacağını söyledi.

Siyasi alanda bazı tavizlerin verilebileceğini ancak Kürt dilinden asla taviz vermeyeceklerinin altını çizen Mazlum Kobani, hala Kürt dilinin her alanda kullanımına ilişkin talebin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, Rojava Kürdistanı’nda Kürt dil ve edebiyatına, Kürtçe eserlere öncelik verilmesi çağrısında bulundu.

 

/rd/

İlginizi çekebilir