Leyla Zana: Dem birliğimizi inşa etme demidir

Kürt siyasetçi Leyla Zana, Urfa’nın (Urfa) Siverek ilçesinde Hayriye Mahallesi’nde bulunan DEM Parti Seçim Bürosu önünde halk buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya Siverek Barış Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem milletvekili Çağlar Demirel, DEM Parti Parti Meclis (PM) üyesi Cemile Turhallı Balsak, DEM Parti Riha Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı adayı Celaleddin Erkmen, DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu, DEM Parti Sêwereg Belediye Eşbaşkan adayları Yıldız Çetiner ile Ali Dursak’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

 

Leyla Zana ve beraberindeki heyet, Siverek girişinde davul ve zurna ve halaylar eşliğinde karşılandı. Ardından konvoy eşliğinde DEM Parti seçim bürosu önüne gelen heyet, yol boyu yoğun ilgi ile karşılandı. Heyet, daha sonra seçim bürosu önüne geçti. Kitle sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Bîjî Serok Apo” sloganları attı. 

 

‘SAYIN ÖCALAN’SIZ BARIŞ MÜMKÜN DEĞİLDİR’

 

DEM Parti Sêwereg Belediye Eşbaşkan adayları Yıldız Çetiner ile Ali Dursak, DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu’nun selamlamasıyla başlayan halk buluşmasında konuşan DEM Parti Riha Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Celaladdin Erkmen, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. Erkmen “Sayın Öcalan’sız barış mümkün değildir. Mutlaka kazanacağız” dedi. 

 

‘SÊWEREG SİYASETİN BEŞİĞİDİR’

 

Halk buluşmasında konuşan Kürt siyasetçi Leyla Zana ise halkı selamlayarak, “Sêwereg halkı, sizinle ilk defa bu şekilde bir araya geliyoruz. Sêwereg siyasetin, sanatın, bilimin beşiğidir. Çocuklar bu toprakların nasıl büyük şahsiyetler doğurduğunu bilsinler. Bunlardan bazıları Faik Bucak’tır, Necmettin Büyükkaya’dır. Yılmaz Güney sinemada bize örnek oldu. Bir diğeri Kürt edebiyatını okullarda okutan Mehmet Uzun’dur. Hürmetle, minnetle kıymetli emekleriyle onları anıyoruz.  Toplumu aydınlatan sizler de aydınlıkta olun. Bir diğeri de siyaset yürüten İbrahim Ayhan’dı. Bazı ölümler vardır ki çok zamansızdır. Takdir-i Allah onu bizden erken aldı. Bu büyük emeklerle buraya kadar gelindi. Bunları iyi korumak gerekiyor” dedi. Zana’nın konuşması sık sık “Şehid namirin” sloganlarıyla bölündü. 

 

İnsanlığın başlangıcından bu yana 5 bin yıldır yaşamın kadın emeğiyle örüldüğünü ifade eden Zana, “Bir yandan tarımla uğraşıyor kadınlar, bir yandan hayvancılık. Bir yandan çocuk bakıyor, bir yandan da yemek yapıyor. O nedenle ‘jin, jiyan, azadî’ diyoruz. Büyük hedefimiz yeni bir yaşam inşa etmek. Modern ve çağa uygun yeni bir yaşam inşa etmek istiyoruz” dedi. 

 

Kürt ulusal birliğine vurgu yapan Zana, “Şimdiye kadar kardeşler arasında birliktelik yoktu. Ancak bu Kürtlerin suçu değildi. O nedenle birlikteliği inşa etmek gerekiyor. Şu anda tüm partiler reklamlarını Kürtçe yapıyor. Allah o kadar kavim yarattı ki herkes birbirinden farklı. Kültürleri, dilleri, yaşamları farklıdır. Kürtlere kimlik, dil, tarih gerekmiyor diyorlar. Biz onurumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Kürtlere ‘Bizim gibi davranacaksınız’ diyorlar. Ancak Kürtler bunu kabul etmiyor” diye belirtti. Zana, son olarak halka DEM Parti etrafında birleşme çağrısı yaptı. 

Konuşmaların ardından buluşma alkış, slogan ve zılgıtlarla son buldu.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir