Neçirvan Barzani: Hayatta kalmamız birliğimize bağlıdır

KYB’nin 5. Olağan Kongresi Süleymaniye’de başladı. Kongreye katılan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani bir konuşma yaptı.

 Neçirvan Barzani, “Gücümüz ve hayatta kalmamız birliğimize bağlıdır, aksi Kürdistan Bölgesi’ne zarar verir” dedi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) 5. Olağan Kongresi Süleymaniye’de Henarê Huner Kongre Salonu’nda 600 delegenin katılımıyla gerçekleşiyor.

600 delegenin katıldığı kongreye Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid’in yanı sıra Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar Hakim, Nasr koalisyonu lideri Haydar el-Abadi, Ehl-i Hak Genel Sekreteri Kays el-Hazzali ve Babil Hareketi Genel Sekreteri Rayan Keldani kongreye misafir olarak katılıyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, beşincisi düzenlenen KYB kongresine aralarında Mele Bextiyar, Adnan Mufti ve Hakim Qadır Hemecan’ın da bulunduğu KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi üyesi 6 katılmayacak.

KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi üyesi Mele Bextiyar önceki gün yayınladığı bir videoda kongreye katılmayacağını çünkü tüzüksel olarak bir çok ihlalin olduğunu açıkladı.

Kosret Resul Ali, Hero İbrahim Ahmed ve Ömer Fettah sağlık sorunları nedeniyle kongreye katılmayacağı öğrenildi.

Kongreye, KYB Başkanı Bafıl Talabani ile yaşadığı çelişkiler nedeniyle “eş başkanlıktan” uzaklaştırılan Lahur Şeyh Cengi ile partiden azledilen yöneticiler katılmayacak.

KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi üyesi Mele Bextiyar da kongreye katılmayacağını açıklarken bazı üst düzey yöneticilerin görevi bırakacağı konuşuluyor. Ayrıca kongrede 121 olan partinin üst meclisi üye sayısının 51’e düşürülmesi bekleniyor.

Kongreye katılan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani burada bir konuşma yaptı.

“Kongrenin Irak ve Kürdistan Bölgesi için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum” diyen Başkan Neçirvan Barzani “Hepimizin gücü ve hayatta kalması birliğimize bağlıdır, bunun tersi ise Kürdistan Bölgesi’ne zarar verir” dedi.

Neçirvan Barzani konuşmasında Bafıl Talabani’ye KYB’nin “Genel Başkanı” sıfatıyla hitap ederek, “KYB’nin beşinci kongresinin açılış törenine katılmaktan mutluluk duyuyorum ve KYB’nin tüm üye ve kadrolarını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında KYB’nin Kürdistan siyasetindeki önemine vurgu yapan Başkan Neçirvan Barzani, “KYB Kürdistan Bölgesi’nin kurtuluşunda önemli bir role sahiptir” dedi.

Barzani konuşması içerisinde Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ve KYB arasındaki çekişmelere, yaklaşan Kürdistan Bölgesi genel seçimlerine ve Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlara da değindi.

“Kürdistan Bölgesi’nin karşılaştığı zorluklar bütün tarafların farklılıklarını bir kenara bırakıp Bağdat’a karşı birlik olmasını gerektiriyor” diyen Neçirvan Barzani, Bağdat’a da şu mesajı verdi:

“Kürdistan Bölgesi, Irak’la ilgili tüm sorunları anayasaya uygun şekilde çözmek istiyor. Kürdistan Bölgesi’nin bütçesi ve maaşları ile siyasi rehine konusu yapılmamalıdır.”

 

/rûdaw/

 

 

İlginizi çekebilir