KYB: Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmayacağız

KYB  Sözcüsü Soran Cemal Tahir, rahatsızlıkları ve şikayetleri giderilmeyene kadar hiçbir Bakanlar Kurulu toplantısına katılmama kararı aldıklarını açıkladı.

Bir süredir 9’uncu hükümet kabinesinin ortakları olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında gerginlik yaşanıyor. Gerginliğin tırmanmasının ardından KYB’li bakanlar, Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmadı.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan KYB Sözcüsü Soran Cemal Tahir, “KYB ekibi, 9’uncu hükümet kabinesine ilişkin şikayetler ve rahatsızlıklarımız giderilmeyene kadar Kürdistan Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmayacak” ifadelerini kullandı.

KDP ile sorunlarını diyalog yoluyla çözme çabası içerisinde olacaklarını dile getiren KYB Sözcüsü, “Bugün KDP Sözcüsü de diyalogdan yana olduklarını açıklamış. Artık bu sürecin nasıl sonuçlanacağını bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani iki parti arasındaki sorunlardan ötürü 26 Ekimden itibaren Bakanlar Kurulu toplantılarına iştirak etmiyordu.

KYB’den Peşmerge Bakanlığı’nda bir dönem sözcülük yapan ve şuan Kürdistan Bölgesi Mayın ile Mücadele Müdürü görevi yürüten Cebbar Mustafa ise 9 Aralık’ta Rûdaw’a yaptığı açıklamada parti olarak hükümetteki gidişattan “endişeli” olduklarını belirterek “KYB’ye ile ilişkilenme biçimleri sağlıksız ve sakat. Örneğin KYB İçişleri Bakanlığı Yardımcılığına bir kadrosunu aday gösterdi. Ancak KDP’nin Bakanı yönetim geleneğinden uzak bir tavır göstererek aday gösterdiğimiz o kişiyi kendi kafasına göre emekliye ayırdı. Bu tutum kabul edilecek gibi değil” ifadelerini kullandı.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak 10 Aralık’ta başkent Erbil’in Ankawa İlçesi’ndeki okul açılışına katılmıştı. Törende Başbakan Mesrur Barzani’ye KDP ve Goran Hareketi’nden bakanlar eşlik ederken, KYB’li bakanların protokolde yer almaması dikkatlerden kaçmamıştı.

Yine dün Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden bir heyet bütçe ve petrol konularını görüşmek üzere Bağdat’a gitti. Heyetin içerisinde KYB’li bakanların da yer aldığı öğrenildi.

Temmuz 2019 yılında Mesrur Barzani başkanlığında 9’uncu hükümet kabinesi kurulmuş, hükümette KDP, KYB ve Goran Hareketi ortak edilmişti. 9’uncu hükümette 3’ü bölge olmak üzere 22 bakanlık bulunuyor.

Hükümette KYB’nin aldığı bakanlıklar şöyle:

– Kubad Talabani – Başbakan Yardımcısı

-Şoreş İsmail – Peşmerge Bakanı

– Aram Muhammed Kadir Emin – Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı

– Muhammed Said Ali – Kültür ve Gençlik Bakanı

– Dara Reşid Mahmud – Planlama Bakanı

-Bêgerd Talabani – Tarım ve Su Kaynakları Bakanı

-Xalid Şiwanî – Bölge İlişkilerden Sorumlu Bakanı (Irak hükümetinde Adalet Bakanı olarak göreve getirilmesi ardından boşalan koltuğuna henüz atanan olmadı)

-Dr. Rehêl Feridun – Sağlık Bakan Yardımcısı

-Dr. Ali osman – Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı

-Hekim Wliya – İmar ve iskan Bakan Yardımcısı

-Ahmed Mufti – Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı

– Ceto Salih – İçişleri Bakan Yardımcısı (Şuan görevde değil)

KYB’nin görev aldığı bakanlıklara bağlı idare ve müdürlükler:

– Emel Celal, Turizm Genel Kurulu Başkanı

-Cebar Mustafa Emin –  Mayın ile Mücadele Kurumu Müdürü

– Fehmi Burhan – fehimî burhan, Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Kurulu Başkan Yardımcısı

KYB’nin hükümet kurum ve dairelerinde çok sayıda kadrosu yer alıyor.

 

/rd/

İlginizi çekebilir