İzmir: İHD’den Barış Anneleri’ne ziyaret

İHD İzmir Şubesi, İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Barış Anneleri ve Adalet Nöbeti tutan aileleri ziyaret etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Haftası kapsamında her yıl gerçekleştirdiği ziyaretler dolayısıyla Barış Anneleri ve Adalet Nöbeti’nde olan aileleri ziyaret etti. Ziyarete İHD Onursal Genel Başkanı Akın Birdal ve İHD İzmir yönetimi katıldı.

Ziyarette konuşan İHD Onursal Genel Başkanı Akın Birdal, annelerin barış istediğini ve savaşa karşı olduklarını belirtti. İktidarın kendilerinden korktuğunu söyleyen Birdal, “Rojava’da bütün farklı kimliklerin, halkların dayanışmasıyla Rojava Devrimi’ni yapan siz anneler, kadınlarsınız. İran’da gerici Molla rejimi Jina Mahsa Amini’yi katlettikten sonra bütün kadınlar ayağa kalktılar. ‚Jin jiyan azadi‘ diyorlar. Bu dalga dalga yayılıyor ve bu dalgadan korkuyorlar. Çünkü o dalga bütün insanlığa yayılan bir barış kavgası, adalet kavgası kardeşlik kavgası, insanlık kavgası” dedi.

‘KİMSE ÖLMESİN İSTİYORUZ’

17 Nisan tarihinden itibaren Zap, Avaşin ve Metina’da devam eden saldırılara da değinen Birdal, “Dün yine Metina’da bu halkın 8 evladı yaşamını yitirdi. Biz kimse ölmesin istiyoruz. Anneler de bu taleple Adalet nöbetinde. 2021 yılında 71 hasta mahpus yaşamını yitirmiş. Şimdi yeniden düşmanca yaklaşıyorlar, çünkü onlar Kürt ve Kürt düşmanlığı konusunda bunlar, siyaset farkı, ideoloji farkı gözetmeksizin yan yana diziliyorlar. 30 yıl önce cezaevine girmiş insanlar tahliye ediliyor, ailesine haber veriyorlar. Ailesi yakınları geliyorlar cezaevi kapısına tahliye olacak diye fakat bildirim yapılıyor infaz yakıldı, gidin üç ay sonra, beş ay sonra, altı ay sonra. Böyle bir şey olabilir mi?” şeklinde konuştu.

‘DİRENECEĞİZ’

Ardından ziyarete ilişkin konuşan Barış Annesi Peyruze Kurt ise, cezaevlerinden cenazelerin çıkmamasını ve kimsenin kimsesizler mezarlığında kemik aramamasını umut ettiklerini ifade etti. Davalarının haklı olduğu için başlarının dik olduğunu dile getiren Kurt, „Çocuklarımızın kanlarının hakkını alana kadar, mücadelelerini yükseltene kadar eğer ömrümüz yeterse ama yetmese de bizim ardımızdakiler devam edecek. Umudumuz dünyadaki tüm topraklara barışın gelmesidir, kanın durmasıdır. Savaş dursun, sabahlara kadar uçaklar çocukların üzerinden geçmesin” dedi.

‘SONU SADDAM GİBİ OLACAK’

Kimyasal silah kullanımını da kınayan Kurt, “Bu hangi hak ve hukukta var? Çocuklarımız gözlerimizin önünde ölüyor biz de izliyoruz. Biz anneyiz, yüreğimiz yanıyor. Dünyada ne kadar anne varsa bu çocukları izlesin, tüm annelerin bizim çektiğimiz acıyı yüreğinde hissetmesi gerekiyor. İnsanlık üzerinde böyle bir şeyin olmaması lazım. Maalesef bu devlet ne insanlığa kulak veriyor ne adalete kulak veriyor ne gençlere kulak veriyor. Her şeyi inkar ediyor. Onun sonu da Saddam gibi olacak. Yaptıkları inkar ve imha onların sonu olacak” ifadelerini kullandı.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir