İHD: Hasta mahpus Serhat Karsu serbest bırakılsın

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul  Şubesi Hapishane Komisyonu, bu haftaki 612’inci F Oturmasında; hasta mahpus Serhat Karsu’nun durumuna dikkat çekti.

İHD’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

”Hasta mahpusların sorunları yapılan tüm çağrılara ve çabalara rağmen yetkililerce görmezden geliniyor.  Yasal mevzuat, hapislik koşullarında tedavi ve sağlık hakkına erişemeyen hasta mahpusların, tedavi  maksadı ile infaz ertelemesi veya tahliye edilerek serbest bırakılmasını gerektirirken, cezasını  tamamlayan hasta mahpuslar dahi şartlı tahliye ve denetimli serbestlik hakları ihlal edilerek, infazları  yakılarak hapiste tutulmaktadırlar.  

Derneğimize yapılan başvurular, hapishane yetkilileri yanı sıra bazı revir ve hastane doktorlarının ve  sağlık personelinin de, muayene ve tedavi sırasında tıp etiğine aykırı davranarak, mahpuslara düşmanca  bir yaklaşım sergilediklerine işaret etmektedir. Nitekim bir başvuruda; Ankara Sincan Kampüs  Hastanesi’nde muayene için odaya alınan mahpusların kelepçelerinin askerler tarafından açılması  sonrasında doktorun “bana sormadan neden kelepçeyi açtınız” diye askerlere çıkıştığı, bir diğer  başvuruda ise; bir mahpusun kelepçesinin açılması talebine doktorun “Ne olur kelepçeyi açar mısınız  diyeceksiniz” diyerek, kendisine yalvarmasını istediği bildirilmiştir.  

Bu örnekler, yetkililerin hasta mahpuslara yönelik olumsuz yaklaşımının, bazı sağlık çalışanlarının tıp  etiğine aykırı davranışları ile birleşerek mahpusların tedavilerinin etkin bir şekilde engellendiğini, hapishaneleri mahpuslar için adeta bir eza evine, ölüm evine dönüştürdüğünü göstermektedir. 

Yasal mevzuat gereği, hapishanelerde tutulan bütün mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumak için  gereken önlemleri almak zorunda olan yetkililere bu sorumluluklarını ve doğacak olumsuzluklardan  sorumlu olacaklarını tekraren hatırlatıyoruz.  

  1. F Oturmasında bu hafta halen Erzurum -Dumlu 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı İnfaz Kurumu’nda  tutulan hasta mahpus Serhat Karsu’nun durumunu sizlerle paylaşacağız. 

13 yıl önce tutuklanan Serhat Karsu; ileri derecede mide ülseri ve reflü hastası olup, vücudunda yaygın  ödem şikayeti yanında, bütün dişlerinin çürümesi nedeniyle sürekli ağrı çekmekte, yemek  yiyememekte, uykusuzluk ve hareket kısıtlılığı sorunları yaşamaktadır. Bu durum genel sağlığını olumsuz  etkilemekte ancak tedavi ve sağlığa erşimi sağlanmamaktadır. 

Başvuruda aktarılan bilgiye göre, Serhat Karsu’ya hekim tarafından da düşmanca bir tutum  sergilenmekte, hekimlik ilkeleri göz ardı edilmektedir. Nitekim, sağlık durumundaki hızlı bozulmanın  önemli bir nedeni olan diş çürüklerinin tedavisi için götürüldüğü doktor Serhat Karsu’ya; “dişlerinin  ağrısından öleceğini bilirsem, belki o zaman yaparım” diyerek açıkça düşmanca davranmış ve  tedavisini yapmamıştır. 

Sayfa 1 /

 İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ Katip Mustafa Çelebi Mah. Çukurlu Çeşme Sk 

Bayman Apt No: 2/1 Taksim İstanbul 

 İletişim: (212) 244 44 23 E-mail: İstanbul@ihd.org.tr 

Serhat Karsu’nun sağlık durumu ve maruz kaldığı düşmanca muamele ailesi için de büyük bir kaygıya  neden olmuştur. Nitekim kardeşi; ”Tek istediğim şey ağabeyimin düzgün bir tedavi görüp eski sağlığına  kavuşması. O orda acı çekerken biz burada rahat uyuyamayız. Her gün durumu daha da kötüye gidiyor.  Ama sanki tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de aileyle iletişimini bitirmeye çalışıyorlar, mektuplarına el  koyuyorlar. Zaten hapishanede, bari tedavi etsinler” diyerek acısını ve kaygısını dile getirmektedir. 

Tedavi ve sağlığa erişimi engellenen Serhat Karsu’nun sağlık sorunları yaşamına tehdit oluşturmadan, tedaviye erişimi sağlanmalı, tedavi maksadı ile infazı ertelenmelidir. 

  1. 621. F OTURMASI kapsamında bu hafta; HASTA MAHPUS SERHAT KARSU ve BÜTÜN HASTA  MAHPUSLARIN TEDAVİLERİ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASI, SERBEST BIRAKILARAK SAĞLIK VE  YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.  

-HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN! 

-SERHAT KARSU SERBEST BIRAKILSIN! 

-TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ! 

 

 İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU

 

İlginizi çekebilir