Hollanda Parlamentosu’ndan Demirtaş ve Kavala kararı

Hollanda Parlamentosu, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymamasına tepki olarak, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davasından tutsak Osman Kavala serbest kalmadan AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği’nin modernizasyonu konusunda yapacağı görüşmeleri bloke edebileceği bir karar geçirdi.

Konuya ilişkin ortak önerge hazırlayan Avrupa Birliği’nin (AB) eski Türkiye raportörü Kati Piri ile Hollanda parlamentosunun ilk Süryani vekili İsa Kahraman, Demirtaş ve Kavala’nın serbest bırakılmaması halinde Hollanda’nın Gümrük Birliği modernizasyonunun AB’de görüşülmesini bloke etmesi çağrısı yapmıştı.

‘Demirtaş ve Kavala derhal serbest bırakılsın’

Hollanda parlamentosunda vekil olan Piri, haberi X hesabından şu sözlerle duyurdu:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararları uygulanmadan Türkiye ile gümrük birliği modernizasyonu mümkün değil. Hollanda parlamentosu önergemi AB Konseyi öncesinde kabul etti.”

İnsan hakları vurgusu 

Oylamadan önce paylaşım yapan İsa Kahraman ise “İnsan hakları medeniyetimizin özüdür. Kabineden bunları Türkiye ile gümrük birliği alanında daha fazla işbirliğinin tartışılmaz bir şartı haline getirmesini rica ediyorum” dedi.

/yeniyaşam/

İlginizi çekebilir