Hasip Kaplan: Hava korsanlarından NATO Zirvesi’ne

Atina’dan Litvanya’ya kalkan  uçak sahte bomba ihbarıyla Minsk’e indirildi. Yolcular arasında bulunan muhalif Blog yazarı aktivist Roman Protasevich gözaltına alındı.

Belarus’un 27 yıldır başında olan Aleksandr Lukaşenko emri vermişti. Belarus hava sahasında M-29 avcı uçağı havalanmış ve pilot ‘’gerekirse vururuz’’ mesajını vererek uçağı indirmişti.

Lukaşenko son başkanlık seçiminin şaibeli olması nedeniyle, AB ve ABD tarafından meşru başkan olarak tanınmıyor.

AB liderleri toplanarak Minsk’e daha çok yaptırım kararı aldılar.Ekonomik yaptırımlar yanı sıra Belarus Hava sahasının kullanılmaması, AB hava sahasının Belarus uçaklarına kapatılması kararı verildi.

AB liderleri Brüksel’de toplanıp Prateseviç ile kız arkadaşının serbest bırakılmasını istedi. AB Dışişleri bakanları alınan kararları resmileştirip uygulamaya koyacaklar.

1944 yılında imzalanan Şikago Sözleşmesinden sonra,Türkiye’nin de taraf olduğu Montreal Sözleşmesi 2009 yılında imzalanmıştı.

Sadece kaza tazminat değil hava sahası egemenlik ve güvenlik hakkı konuşulmaya başlandı.

Şikago Sözleşmesinin 3.madde şartları varsa sivil hava araçlarının havaalanlarına inmesi istenebiliyordu. 

BM ‘in 51.maddesi ‘’Meşru Müdafaa’’ hakkını düzenliyordu.Sadece silahlı saldırı durumunda söz konusu olabilirdi.

Kore uçağı New-York’tan Seul’e giderken SSCB avcı bombardıman uçakalarının vurması sonucu,ticari uçakta 269 masum insan ölmüştü.

11 Eylül saldırıları sonrası  uçuş güvenliği üzerinde çalışmalar hızlandırıldı.

2019 yılında 40 milyon uçuş seferi gerçekleşmişti.Bomba ihbarı ve tehditlere ilişkin örneklere bakıldığında durum farklıdır.

3 Şubat 2016 tarihinde IŞİD benzeri bir grup olan E-Şahap El-Mücahit tarafından Somali’de uçağa yerleştirilen bomba patlamıştı.

22 Mart 2016 tarihinde Brüksel’de benzer bir eylem IŞİD tarafından gerçekleşti.

28 Haziran 2016 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminalinde benzer canlı bomba eylemi ve rastgele ateş açılması olayı yaşandı.

Dron, İHA ve SİHA saldırıları yanı sıra  siber terör tehditi ‘’Hackleme’’ ile saldırılar yapılabiliyor.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO 2018 yılında 1.4 milyar turistin hava yolunu tercih ettiğini belirtmiştir.

Lukaşenko’ nun uçağı zorla indirip,içindeki muhalif gazeteciyi gözaltına alması

Resmen bir Devlet Başkanı tarafından açıkça yapılan bir hava korsanlığıdır.

Zaten sicili geçmiştede iyi değildi.10 Nisan 2006 yılında Lukaşenko ile 31 üst düzey yöneticinin AB ülkeleri hava sahasını kullanması yasaklanmıştı.

Irak bağımsız bir federal devlet,kuzeyinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi var.Türkiye 38 yıldır çıkardığı savaş tezkereleri ile Kandile, Başur’a saldırılarda bulunuyor.2011 yılından sonra Rojava’ya karşı teskereler çıkarıldı.

Bağdat merkezi yönetimden bazende  Erbil’den cılız itirazlar yükseliyor.En son araziler  satılıp ağaçlar kesilince bazı itirazlar yükseldi.

Sınır istihbaratı İHA üzerinden yapılıyordu.İsrail ve ABD yapımı olan İHA’lar kullanılıyordu.

28 Aralık 2011 tarihinde ABD İHA olan Predatörlerin sağladığı iddia edilen istihbaratla F-16 uçaklarının bombardımanı sonucu 19  çocuk olmak üzere 34 sivil katledilmişti.

Türkiye daha sonra kendi İHA ve SİHA’larını üretip,Başur ve Rojava’da suikast saldırılarına başladı. Türkiye SİHA’ların kullanımı konusunda Kanada ile Ukrayna’ya satılması Rusya ile güvensizlik yaşıyor.

Botan bölgesinden doksanlı yıllarda zorla göç ettirilen on bini aşkın Botanlı yurttaşımız Maxmur kampında yaşıyor. BM güvencesindeki bu kampı yakın zamanda CB Erdoğan bombalayacaklarını açıkladı.

Uluslararası hukuku Irak devletinin egemenlik hakkını tanımayan bu tür saldırılara BM, AK ile AB de seyirci kalıyor.

Rojava’da Afrin işgali sırasında bir gecede kalkan 73  savaş uçağına göz yuman ABD ve Rusya koalisyonları çıkarları söz konusu olunca üç maymunu oynuyorlar.

AKP İktidarı Uzay İstasyonu kuracaklarını açıkladılar. Başura yönelik saldırıları sürüyor. Peşmergeleri katlederek Brakuji/Kardeş savaşı çıkarmayı umanlar var.

Hava korsanlığı deniz korsanlığına benzemez.1643 yılında Cezayirli korsanlar İzlanda’ya gitmiş,yakmış yıkmışlar ganimetleri ve köleleriyle dönmüşler.Cezayir o zamanlar Osmanlı egemenliğindeydi.

İzlandalılar geminin Osmanlı ve dolayısıyla Türklere ait olduğunu düşünerek,bu tarihi olay nedeniyle kendi içlerinde ‘’Turkish robery’’ şeklinde bir deyim geliştirmişler. Çevirisi ‘’Soyguncu Türk’’ olan insan hırsızı anlamında bir deyim.

Karaip Korsanlarından tutunda atlas ve pasifik okyanuslarına kadar yayılan korsanların yerini günümüzde savaş gemileri olanlar almaya başladı.

Savaş gemileriyle hem denizden hem de havadan korsanlık yapmak artık mümkündü.

14 Haziran 2021 tarihinde Brüksel’de NATO zirvesi toplanacak.

Gündeminde Rusya, Çin, küresel terör, siber tehditler ve iklim değişikliğinin güvenlik sonuçları ele alınacak.

Mazlum halkların kendi kaderlerini tayin hakkı gündemlerinde yok. Ortadoğu’da Kürdistan ve Filistin sorunları konuşulmayacak.

21.Yüzyılda değişen korsanlığının saldırıların paylaşımların odağında güçlülerin çıkarları var. Gaz petrol paylaşımları başta olmak üzere,silah satışları ve yeni krizler.

Küresel finans krizinin ağır tahribatları sonuçlanmadı.İnsanlığa karşı savaş suçları işleyenler kendi çıkarlarını korumaya kalkacaklar.

Hava korsanlığı böyle sürerse yakında bazı liderlerin uçakları zorunlu inişe tabi tutulabilir.

Kara para, kayıtdışı ekonomi kaçakçılık artık sınır tanımıyor.Bu suçlara bulaşanlar her gün korkuyla yaşayacaklar.

Mafya itiraflarıyla silah kaçakçılığı, Kokain kaçakçılığı ve kara para merkezine dönüştürüldü Türkiye.

Siyaset mafya devlet iç içe geçmiş durumda. NATO zirvesinde bakalım neler olacak.

İlginizi çekebilir