Hadi Amiri: Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki sorunlar çözüme doğru ilerliyor

Iraklı siyasetçi Hadi Amiri, Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyaretinin Kürdistan Bölgesi ile Federal Hükümet arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önemli olduğunu ve sorunların çözüme doğru gittiğini söyledi. 

Başkan Neçirvan Barzani Bağdat’taki temasları kapsamında Nebini Koalisyonu Başkanı Hadi Amiri ile bir araya geldi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Hadi Amiri, Başkan Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyareti ve Devlet Yönetimi Koalisyonu toplantılarına katılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyaretine  ilişkin Nebini Koalisyonu Başkanı şunları dile getirdi:

“Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve mevcut sorunların çözülmesi amacıyla siyasi güçlerle bir dizi toplantı yaptı .Çok şükür bu sorunlar her geçen gün çözüme doğru ilerliyor.”

Başkan Neçirvan Barzani’nin de katıldığı Devlet Yönetimi Koalisyonu toplantısına ilişkin ise Amiri “Dün ülkenin tüm temel konularının tartışıldığı bir toplantı vardı. Son toplantıda Irak Başbakanı Muhammed Şiya esd-Sudani’nin  ABD ziyareti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinin sonuçları ele alındı. Kardeşim Neçirvan’ın  toplantılara düzenli katılma konusunda anlaşmaya varıldı” dedi.

Kürdistan Parlamento seçimlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Iraklı Şii siyasetçi, “Seçimlerin ne zaman yapılacağına ilişkin karar Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın elinde. Herkesin kabul edeceği bir günü belirlemeyi düşünüyor” şeklinde konuştu.

Maaş sorununa ilişkin gelen bir soruya ise Amiri Federal Yüksek Mahkeme’nin bankalar üzeri maaşların ödenmesine karar verdiğini belirterek, “Bankalar üzerinden ödenmesi konusunda sona gelindi. Ancak hangi bankalarla nasıl ödenecek? Allah’ın izniyle o da çözülecek. Böylece maaşlar, herhangi bir devlet dairesindeki çalışanlara ulaştığı gibi Kürdistan Bölgesi Hükümeti çalışanlarına da ulaşacak” dedi.

Irak Parlamento Başkanının belirlenmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Amiri “Temsilciler Meclisi Başkanlığını Sünni toplumu hak ediyor ve onların kararına saygı duyuyoruz. Sünni kardeşlerimizin bu sorunun bir an önce çözülmesi için uzlaşmaya varmalarını umuyoruz. Çünkü bu hassas dönemde Meclis Başkanı’nın varlığı çok gerekli ve bu işi yürütebilecek bir Meclis Başkanı’na ihtiyacımız var” dedi.

Nebini Koalisyonu Başkanı Hadi Amiri toplantıda Kor Mor gaz sahasına yönelik saldırının gündeme gelmediğini kaydetti.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir