Güneyli Kürt siyasetçilerden Raperin mesajları: Özgürlük iradesinin ayaklanması

Kürdistan Bölgesi siyasetçileri, Raperin’in 32. yıl dönümünü yayımladıkları mesajlarla kutladı.

5 Mart 1991’de Güney Kürdistan halkının Baas Rejimi’ne karşı başlattığı büyük Raperin’in 32. yıl dönümü. Kürtçede “ayaklanma” anlamına gelen Raperin, Kürdistan Bölgesi’nin resmi statü kazanmasına giden yolda çok önemli bir adım olma özelliğine sahip.

Rudaw‚ın haberine göre Raperin’in Kürdistan halkının özgür iradesi sayesinde başarıya ulaştığını belirten KDP lideri Mesud Barzani, “Raperin, Kürdistan halkının özgürlükçü iradesi, Peşmerge’nin kahramanlığı Kürdistan özgürlükçü hareketinin planlılığı ve birliği sayesinde başarıya ulaştı” açıklaması yaptı.

Özgürlük iradesinin kırılamayacağını aktaran Mesud Barzani, “Raperin, dost ve düşmana Kürdistan halkının kalbindeki özgürlük iradesinin hiçbir zaman azaltılamayacağını göstermiştir” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ni Raperin’in kazanımlarından biri olarak gösteren KDP lideri Barzani, “Kürdistan Bölgesi, Kürdistan halkı Raperin’inin tarihi ve değerli kazanımlarından biridir. Bu kazanıma sahip çıkılmalı ve bu kazanım korunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Raperin’in yıl dönümüne ilişkin mesajında “Mart 1991 Raperin’inin yıl dönümünde şehit ailelerini ve tüm Kürdistan şehitlerini, kahraman Peşmergeleri, tüm Kürdistan halkını kutluyorum. Bugün şehitlerimizi ve onların anılarını saygıyla anıyoruz” dedi.

Raperin’i tarihi bir hareket olarak niteleyen Neçirvan Barzani, “Raperin, Kürdistan halkı ve tüm bileşenleri için tarihi ve belirleyici bir hareketti. Peşmerge ve Kürdistan Cephesi’nin desteğiyle Kürdistan halkı zulme karşı ayaklandı, özgürlük ve daha iyi bir gelecek için canını verdi” ifadelerine yerdi.

Neçirvan Barzani, “Raperin sırasında Kürdistan’ın tüm ulusal, dini ve siyasi bileşenleri zulme karşı tek güçlü cephede birleşti ve bugün birlik, beraberlik, karşılıklı kabul ve iş birliği insanlarımız için daha iyi bir geleceğin temeli olmalıdır” diyerek Raperin zamanındaki birliğe dikkat çekti.

Başbakan Mesrur Barzani ise Kürdistanlıları, kahraman Peşmerge’yi ve şehit ailelerini kutlayarak “Raperin, Kürdistan halkının işgali kabul etmediğine ve özgürce yaşamak istediğine dair dünyaya verdiği açık ve şeffaf bir mesajdır” dedi.

Raperin’i tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiren Başbakan, “1991 Raperin’i Kürt güçlerinin ve Kürdistan halkının farklı tabakalarının birliğinin kazanımıydı” ifadelerini kullandı.

Mesajının son bölümünde Kürdistan şehitlerini anan Başbakan Barzani, “Ayaklanmanın yıl dönümünde ölümsüz Raperin’in şehitlerini ve tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Raperin’in yıldönümüne ilişkin törende konuşan YNK Lideri Bafil Talabani de, “Kurdistan’ın 4 parçasını birleştiremeden şehitlerin hayallerini yerine getiremeyeceğiz” dedi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Raperin’in yıldönümü dolayısıyla Ranya’da bir tören düzenlendi. Törende konuşma yapan YNK Lideri Bafil Talabani, Kürdistan halkının 32 yıl önce Kürdistan’daki en kötü rejimi yıktığını ve bunun Kürt halkının ve Kürdistan’ın özgürlüğünün başlangıcı olduğunu söyledi.
Dökülen kana gereken saygının duyulmadığını ifade eden Bafil Talabani, “Ancak döktüğümüz kana gereken saygı duyulmadı. YNK, 2 yıldır hükümetin yarattığı boşluğu doldurmaya çalışıyor” dedi.
KURDİSTAN’IN BİRLİĞİ
Ulusal birliğin önemine de dikkat çeken Talabani, “Tüm çabalarımızı Kürdistan’ın birliğini korumak için sarf ediyoruz. Birlik olarak Kurdistan’ın 4 parçasını birleştiremeden şehitlerin hayallerini yerine getiremeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
KDP’YE ÇAĞRI
Talabani konuşmasında ayrıca Kürt siyasi partilerine şu çağrıda bulundu; “Bugünü fırsat olarak görüp partilere barış eli uzatalım. Kürdistan Bölgesi’nin ikiye bölünmesini istemiyoruz. Halk bu bölge için kanlarını döktü, bizler de inşa ettik. Adalet istiyoruz. Kürdistan’ın 4 parçasındaki halkımıza hizmet edebilmek için herkese elimizi uzatıyoruz.”
Bafil Talabani son olarak KDP’ye şu çağrıda bulundu; “Sizler de bunları istiyorsanız, bizler hazırız. Ancak istemiyorsanız zarar gören sizler olursunuz.”

 

İlginizi çekebilir