Gabonlu Dina’nın annesi kızının ırkçılık gördüğünü söyledi, hakim anneyi suçladı, hakimin sözleri tepki çekti

 

Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga davasında ikinci duruşma görüldü. Yeşilköy mevkisinde cansız bedeni bulunan Dina’nın duruşmasına izleyicilerin tamamı alınmadı.

Feminist Avukatlar, Mahkeme heyeti başkanının duruşmaya katılan kadınlara, “Niye bu kadar kalabalık geliyorsunuz, ne oluyor kalabalık gelince” diyerek duruşmaya başladığı bilgisini sosyal medya hesabından paylaştı.

Mahkeme heyeti başkanının duruşmaya katılan kadınlara, “Niye bu kadar kalabalık geliyorsunuz, ne oluyor kalabalık gelince” diyerek duruşmaya başladığı bilgisini Feminist Avukatlar sosyal medya hesabından paylaştı.

Duruşmada Dina’nın annesi ve babası katılımcı olarak dinlendi. Dina’nın babası “Biz hakikatin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Kızım tehditler aldı. Genç yaşta Türkiye’ye geldi ve katledildi” diyerek şikayetçi olduklarını belirtti. Dina’nın annesi ise Dina’nın cinsel birlikteliğe zorlandığını ifade ederek, “Sakarya’ya gitmek istemesinin nedeni kendini tehlikede hissetmesiydi” dedi ve kızının ırkçılık gördüğünü söyledi.

Duruşmanın devamında Dina için Feministler adına söz alan avukatlar, dosyadaki belgelerden ve beyanlardan Dina’nın siyahi göçmen bir kadın olduğu ve ayrımcılığa uğradığını vurguladı. Hakimin yanıtı ise “madem öyle aynı gün Gabonlu öğrencilerin kongresinde ne işi vardı?” oldu. Heyet başkanının “Türkiye’de ırkçılık yok. Öyle ırkçılık olsa on bin tane öğrenci burada olmaz. Burada medyaya malzeme çıkarmayın. Annesi niye kızını buradan almamış o zaman?” sözleri tepki çekti.

Ne olmuştu?

Ülkesi Gabon’dan Karabük’e üniversite okumaya gelen 17 yaşındaki Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga, 26 Mart 2023 tarihinde Yeşilköy mevkiindeki Filyos Çayı’nda ölü bulunmuştu.

Dina’nın öldürülmeden önce annesine Karabük’ten gitmek istediğini söyleyen ses kayıtları bulunmuş, bu kayıtlarda erkek şiddetine ve ırkçı şiddete maruz kaldığı ortaya çıkmıştı.

Otopsi raporunda ise uyuşturucu madde almadığı, boğulma izine rastlanılmadığı yer alırken, pantolonunun fermuar kısmının yırtık olduğundan bahsedilse de cinsel saldırı izine rastlanılmadığı yazılmıştı.

Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Dina’nın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada, 3’ü Gabon uyruklu, 8 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 5’i savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken mahkemeye sevk edilen şüphelilerden İ.Ç. ile S.Ç. adli kontrolle serbest bırakılmıştı. 4 kez gözaltına alınan Dursun Acar ise tutuklanmıştı.

Ayrıca dosyadaki sanık Dursun Acar haricindeki 7 isim hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

Genç kızın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, Dursun Acar hakkında ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve ‘cinsel istismara teşebbüs’ suçlamasından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmış, ilk duruşması 8 Kasım’da görülmüştü.

/global/
İlginizi çekebilir