Dicle Anter: Newroz

NEWROZ, bahar bayramı ve haksızlığa karşı bir direniş günüdür. Ortadoğu ve Kürdistan coğrafyasında milyonlarca kişinin ortak bayramıdır ve büyük coşku ile kutlanır. Bu kutlamalar çoğu zaman yasaklanmış ve hatta katliamlara da neden olmuştur. Hafızalarımızda Şırnak, Cizre ve Nusaybin Newroz’ları hep canlıdır. 

NEWROZ, biz Kürtler için bitmeyen özgürlük sevdasıdır. Doğaya, doğanın dengesine güzelliklerine olan bağlılığımız, yeni gün, baharın müjdecisi, insanlık ve aşktır. Aşkın yeşerdiği yerde sevgi çoğalır, sevginin yanında saygı iyi yaşamı doğurur. Kültür, sanat ve aile bu ortamda var olurlar.

Günümüze geldiğimizde ise her ne kadar bu güzellikler yaşamı anlamlaştırıyorsa bir o kadar da Kürtleri bundan men etmeye çalışan anlayışlar var.

Ne yazık ki Kürtler her NEWROZ’ da olduğu gibi yasaklarla karşı karşıya kalıyorlar. Ama her türlü baskı ve yasağa rağmen demirci KAWA’nın torunları haksızlığa karşı isyan meşalesini yakıp, taşıyarak gelecek nesillere aktarıyorlar bu kadim geleneği. Her ne kadar NEWROZ’umuzu  Nevroz  yapmaya çalışsalar da.  

NEWROZ, aynı zaman da birlik beraberlik günüdür. Bu NEWROZ ve gelecek NEWROZLAR Kürt kardeşler arasına giren sahte kardeşlere karşı güç gösterme günü olmalıdır. Ancak o zaman el ele verip hep beraber kardeşliğimizin, özgürlüğümüzün temelini atabilir, geleceğimize ışık olabiliriz. Birbirimize saygımız, bizi özgürlüğe taşıyan bu bağ kuvvetli bir şekilde inşa edilirse gelişebilir.

Benzer haberler

Demir sağlamlığıyla birbirimize kenetlenmeli ve saygıyla yürüyüşümüze devam etmeliyiz. Ahlaki ilkelerimizi hiçbir siyasal çıkar ve çevrelerin etkisi altına girmeden korumalı, halkın isteklerine kulak vermeliyiz. Zaman aleyhimize dönmeden kazanımlarımızı korumak adına adım atılması gereken konuların bir an evvel çözülerek hayata geçirilmesi elzemdir. 

NEWROZ, benim içinde çok önemli bir anıyla yüklüdür. 1950 senesinde yasaklı olan kutlama 21 Mart’ta değil de babam ve arkadaşları tarafından 30 Mart’ta “Dicle Gecesi” adı altında kutlanır. O gece benim dünyaya gelmişimin haberini alan babamın arkadaşları, anons yaparken “bugün iki bayram kutluyoruz hem NEWROZ ve hem de Musa ağabeyin oğlunun doğum haberini aldık. Bu gecenin anısına onun adını Dicle koyuyoruz kabul edenler denildiği andan itibaren salon büyük bir coşku ile adımı onaylar ve kabul eder. Zamanın DP genel başkanı olan Celal Bayar’da davetlidir ve öneriyi ayakta alkışlayarak onaylar.   

NEWROZ ateşi yandığı müddetçe umutlarda sönmeyecektir. Onun içindir ki halk olarak NEWROZ gününe sahiplenmek gerekir.  Çünkü NEWROZ kucaklayıcıdır, herkesi bir araya getirme gücü vardır. NEWROZ aynı zamanda haksızlığa karşı olan bir “barış isyanı” eylemidir. 

 NEWROZ PIROZ BE. CEJNA NEWROZ PIROZ BIT. NEWROZ PIROZ BO. 

 

/15.03.2022 BATMAN/

İlginizi çekebilir