Dersim’de Gağan kutlaması

Dersim’de yöre insanının inanışına göre yeni yıl anlamına gelen (Gağan) kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Dersim Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Dersim’de Hicri takvime göre yeni yıla giriş olarak kabul edilen Gağan (Kal), her yıl Aralık ayının son haftası ile Ocak ayının ilk haftası kutlanıyor.

Dersim’de halkın “Gağan” olarak isimlendirdiği ve eski yılın uğurlanarak yeni yılın karşılandığı etkinlik gerçekleştirildi.

Gağan’ın simgesi olan oyunlar eşliğinde esnafları gezerek lokmalar toplandı.

Gağan ekibi daha sonra davul zurna eşliğinde halk ile Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelerek geleneksel oyunlar oynandı. Ardından yeni yılın iyilik getirmesi amacıyla çıralar yakıldı lokmalar pay edildi.

Etkinlikte Kırmancki (Zazaca) dua okuyan ve kısa bir konuşma yapan Gureşan Ocağı mensubu Ümit Karabulut, yeni yılın geldiği ve bu yılın herkese barış ve kardeşlik getirmesini ve kötülüklerden uzak bir yıl olmasını diledi.

Etkinlik ile ilgili Rûdaw’a konuşan Ümit Karabulut, “Biz bu ayda Gağan ayın içindeyiz, daha önceki insanlarımızda bu Gağan’ı yapıyorlardı. Bizde istedik ki toplumumuz içinde görülsün. Önceden Gağan’da evlere gidilir ve hediye verilirdi. Bugün nasıl gezdik ve lokma topladık ve fakir insanlarla paylaştırdıysak bugünde öyle yaptık. Kültürümüzde Gağan anlamı hem ziyaret etmek, yeni kutlamak ve eylenmektir” dedi.

Gağan etkinliğine katılan Zülfikar Esmer, “Artık bu kültür kaybolmak üzere gençler bilmiyor bizde istiyoruz ki bunu yaşatalım ve gençler bu yolu sürsünler” diye konuştu.

Vatandaşlardan Müslüm Hambayat ise, “Biz her yıl Gağand kutluyoruz. Milletimiz iyi olsun, ikrar, kivralar ve dostlar hep iyi olsun bu kültür devam etsin” ifadesini kullandı.

Toplanan lokmaların ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasının ardından etkinlik kent merkezinin yanı sıra ilçelerde de devam edecek.

Dersim’de başta olmak üzere Sivas, Erzincan, Bingöl ve Muş’ta da gerçekleştirilen Gağan etkinlikleri, Alevi inancına göre 3 ay süren ibadet takviminin de başlangıç günü olarak kabul ediliyor.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir